Linkovi

EU će sankcionisati rusku grupu plaćenika Vagner


Zastave Evropske unije (Foto: REUTERS/Yves Herman)
Zastave Evropske unije (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Očekuje se da će EU sankcionisati rusku privatnu vojnu firmu Vagner Group zbog kršenja ljudskih prava u sukobima širom svijeta.

Ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Briselu 13. decembra daće zeleno svjetlo za sankcije za osam pojedinaca, Vagner grupu i tri druga povezana subjekta, rekli su zvaničnici EU.

Mjere uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje bilo koje imovine koja se drži u EU i zabranu subjektima i pojedincima iz EU da posluju sa sankcionisanom grupom.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Vagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Rusija poriče vezu između vlade i plaćenika, često opisujući paravojne snage kao trenere ili savjetnike, uprkos dokazima da su bili uključeni u borbene operacije.

Francuska je tražila sankcije zbog zabrinutosti za aktivnosti ove grupe u Africi, posebno u bivšim kolonijama Malija i Centralnoafričke Republike.

EU je zabrinuta zbog izvještaja da je vojna hunta Malija postigla dogovor da se Vagner grupa rasporedi u tu zapadnoafričku zemlju kako bi odgodila predsjedničke i zakonodavne izbore sljedeće godine.

Francuska je vodila antiterorističke operacije protiv islamista u regiji Sahel, a EU ima misiju vojne obuke u Maliju.

Eksperti UN-a i zapadne prijestonice takođe su optužili Vagnerovu grupu za kršenje prava zajedno sa vladinim snagama koje se bore protiv pobunjenika u Centralnoafričkoj Republici.

Vjeruje se da Vagner grupu vodi ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saradnik predsjednika Vladimira Putina. Prigožin je već pod sankcijama SAD i EU.

XS
SM
MD
LG