Linkovi

Trg prijateljstva za Bajdena kod Uroševca


Spomenik za Bajdena
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Spomenik za Bajdena

U znak zahvalnosti zbog podrške kosovskoj nezavisnosti, brojne ulice, trgovi, putevi, ali i pojedini objekti nose imena visokih američkih zvaničnika. U tome prednjače političari iz redova američke Demokratske partije. Nedavno su u kod grada Uroševca počeli pripremni radovi na izgradnji Trga prijateljstva i statue aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Biće izgrađen nedaleko od američke vojne baze “Bondstil” kod Uroševca, pored puta koji nosi ime Boa Bajdena, pokojnog sina aktuelnog američkog predsednika.

U blizini je i spomenik posvećen Bou Bajdenu koji su institucije Kosova izgradile prošle godine, a desetak metara od spomenika je i ulica koja nosi ime predsednika SAD Džoa Bajdena.

Idejni tvorac i inicijator izgradnje “Trga prijateljstva” i statue Džoa Bajdena je Faton Hadžisalihu iz nevladine organizacije Avonet. On za Glas Amerike kaže da će trg biti izgrađen na površini od 15.000 metara kvadratnih. Tu zemlju je kako kaže, za ovu namenu Opština Uroševac.

Ovo radimo zato što su SAD uvek podržavale kosovsku državu i mi hoćemo da se zahvalimo predsedniku Bajdenu i zbog toga smo odlučili, zajedno sa Kenanom Gašijem direktorom naše NVO da izgradimo jedan trg prijateljstva za SAD”, kaže Hadžisalihu.

Radovi su simbolično počeli 4. jula ove godine, na dan nezavisnosti SAD, ali su trenutno prekinuti zbog dobijanja potrebne dokumentacije od strane ministarstva za infrastrukturu. Učešće u izgradnji su prema rečima sagovornika Glasa Amerike uzeli i američki vojnici u kampu „Bondstil”, brojni privrednici i građani.

Ovaj projekat po analizama i studijama koje smo napravili koštaće između 500 i 800 hiljada evra. Ali, ovaj projekat će se oslanjati na doprinose od biznismena, građana i od zainteresovanih institucija koje mogu da učestvuju u doprinosu”, kazao je za Glas Amerike direktor NVO Avonet Kenan Gaši.

Članovi “Avoneta” značajnu pomoć za izgradnju “Trga prijateljstva” očekuju i od Albanaca iz dijaspore.

Naše aktivnosti će se nastaviti sada sa našim zemljacima koji su došli iz inostranstva i koji su pokazali veliko interesovanje. Nadam se da ćemo uskoro da otvorimo žiro račun u banci, na koji će svaki građanin moći da uplati pomoć, kad hoće i koliko hoće - 50 centi, jedan evro ili dva, tako da ćemo nadam se da sakupimo sredstva i završimo projekat do kraja godine”, kazao je Hadžisalihu.

Urednik Radiotelevizije KIM Goran Avramović smatra da je izgradnja statue predsednika Džoa Bajdena nastavak tradicije koja, kako je kazao za Glas Amerike, u ovom delu sveta postoji od 1999. godine kada je, kako ukazuje, edan deo albanske javnosti odlučio da na izvestan način vrati dug Sjedinjenim Američkim Državama, ali i NATO-u.

Setite se da nedaleko od aerodroma imate motel “Aviano”, setite se da su neke prodavnice, mermera čak, ovde nosile ime Hilari Klinton. Da, imamo naravno Bulevar Bila Klintona i sada zašto ne i statuu predsednika Bajdena. Naravno, nešto lošije od njih je prošao prethodni američki predsednik Tramp, ali to je zato što on nije demokrata. Ova naklonost kosovskih Albanaca se pre svega odnosi na tu Demokratsku partiju, dok Republikanci eventualno mogu da dobace do nekog jezera i tu bi bio kraj”, kazao je Avramović.

Do jezera je bivši ameriki predsednik Donald Tramp “dobacio” samo na transparentima septembra prošle godine i to na jezeru Gazivode na severu Kosova. Kako su tada preneli mediji, u pitanju su tri transparenta na kojima je pisalo “Trampovo jezero”, “Trampov most” i “Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju vam na tome što donosite mir”.

Građani Prištine i Gračanice, sa kojima smo razgovarali, Albanci i Srbi, različito gledaju na izgradnju brojnih obeležja posvećenih američkim zvaničnicima.

Zbog velike podrške Amerike i američkih građana koji su na bitnijim funkcijama grade im spomenike, čak i ulice. Meni je to malo smešno jer, verovatno to neće trajati večno”, kazao je građanin Gračanice - srpske nacionalnosti.

Pa da nemaju ne bi im pravili, imaju para. Amerika učestvuje, Amerikanci daju”, navodi drugi meštatin Gračanice.

Albanski meštani kosovske prestonice Prištine za memorijal aktuelnom američkom predsedniku imaju reči hvale.

Mislim da je to jako dobro, pogotovo što se zna da je Kosovo sa Amerikom jako usko povezano, mislim ima jako dobre odnose. Pa oni su dali veliki doprinos na smirivanju situacije na Kosovu i u region uopšte i prema tome mislim da je to dobro, vrlo dobro“, mišljenja je Albanac iz Prištine.

Naš drugi sagovornik ističe svoju tvrdnju da su SAD kosovski oslobodioci.

Mi smo jedini sa Amerikom, oni su nas oslobodili od genocida koji je vršila Srbija, uža Srbija“, dodaje drugi građanin Prištine.

Osim bulevara Bila Klintona gde se nalazi i spomenik od šest metara posvećen ovom bivšem predsedniku, u Prištini postoji i bulevar Džordža Vašingtona, a pre nekoliko godina je otkrivena i bista bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt. Ulicu na Kosovu imaju i američki general Vesli Klark, američki diplomata Vilijem Voker i mnogi drugi poznati Amerikanci.

XS
SM
MD
LG