Linkovi

Mjanmar: Oklopna vozila na ulicama većih gradova, protesti se ne stišavaju


Protesti u Mjanmaru protiv vojne hunte
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Protesti u Mjanmaru protiv vojne hunte

Oklopna vozila razmeštena su na ulicama većih gradova Mjanmara, tokom devetog dana građanskih protesta protiv tamošnje vojne hunte, koja je početkom februara sprovela državni udar i pritvorila političke lidere zemlje - među kojima i Aung San Su Ći.

Istovremeno, vojne snage razmeštene u blizini jedne od elektrana u Mjanmaru upotrebile su oružje protiv demonstranata koji su protestovali u blizini.

Ostalo je, međutim, nejasno da li su prilikom intervencije u državi Kačin korišćeni pravi ili gumeni meci - jer se to ne može razaznati na snimcima uživo objavljenim na društvenoj mreži Fejsbuk, izvestila je agencija Rojters.

Vojska je, javlja Rojters, koristila i vodene topove. Prema navodima Rojtersa – jedan od vojnika povikao je: “Pohapsi ih sve”, pre nego što je prenos prekinut.

Američka ambasada u toj zemlji preporučila je državljanima SAD-a da ne napuštaju svoje domove – ukazujući na, kako je navedeno, pokretanje vojnih snaga.

Železnički saobraćaj u zemlji je obustavljen – pošto osoblje železnica odbija odlazak na posao, javljaju tamošnji lokalni mediji. Takođe, istim medijskim izveštajima, vojnici su raspoređeni u područjima elektrana gde su ih dočekali, kako je navedeno, gnevni građani.

Predstavnici civilnih vlasti i vojske bili su nedostupni za komentar, javlja Rojters.

Pokret građanske neposlušnosti širi se zemljom nakon državnog udara kojim je svrgnuta vlast koju je predvodila Aung San Su Ći. Nezadovoljstvo su prvo ispoljili lekari – a nastavile brojne vladine službe.

Vojna hunta je, sa druge strane, državnim službenicima naredila da se vrate na posao – preteći reakcijom.

Istovremeno, agencija Rojters javlja da vojska svake tokom noći hapsi građane, a u subotu su joj proširena ovlašćenja za zadržavanje pritvorenih i pretres privatne imovine.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je 10. februara da će Sjedinjene Države uvesti sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara koji su u toj zemlji, početkom februara, sproveli vojni puč.

Tvrdeći da izbori održani u Mjanmaru prošlog novembra nisu bili regularni – vojni zvaničnici su uhapsili političke lidere, među kojima Aung San Su Ći i predsednika Vina Minta, uvevši vanredno stanje.

XS
SM
MD
LG