Linkovi

Tužilac koji vodi istrage o Trampovim saradnicima ipak podneo ostavku


Tužilac Džefri Berman (Foto: Rojters/Andrew Kelly)
Tužilac Džefri Berman (Foto: Rojters/Andrew Kelly)

Američki okružni tužilac za Menhetn Džefri Berman odlučio je da ode sa funkcije nakon što je dobio uverenja da će se sve istrage koje je započeo o saradnicima predsednika Donalda Trampa biti nastavljene.

Visokopozicionirani federalni tužilac, čija je kancelarija vodila istragu o ličnom advokatu predsednika Amerike Donalda Trampa, Rudolfu Đulijaniju, prvobitno je odbio da podnese ostavku, nakon što je administracija nenajavljeno objavila da će ga smeniti.

Dramatični obrt samo je poslednji u nizu neobičnih poteza sekretara za pravosuđe Vilijama Bara, za koje kritičari smatraju da imaju za cilj političku korist Trampa i da podrivaju nezavisost Sekretarijata za pravosuđe.

Takođe, koincidira sa željom Trampa da ukloni zvaničnike za koje se smatra da ga ne podržavaju u potpunosti. Poslednjih nedelja otpustio je nekoliko ključnih ljudi agencija, uključujući i onog koji je igrao ključnu uliogu u procesu impičmenta prošle godine.

Predsednik Amerike Donald Tramp se distancirao od ovog slučaja, i rekao je reporterima da je odluka o smeni Bermana, "isključivo u rukama sekretara za pravosuđe".

Bar je u petak kasno uveče izdao neočekivano saopštenje, u kome je naveo da tužilac na Menhetnu odlazi sa funkcije i da će nominovati predsednika Komisije za bezbednost i razmenu Džeja Klejtona na to mesto.

Berman je na čelu uticajne kancelarije koja istražuje slučajeve teškog terorizma, finansijske malverzacije Vol strita i korupciju u vladi, i naveo je da je za Barovu odluku saznao iz medija, i da neće otići bez pogovora. Njegova prva reakcija, pre nego što je kasnije u subotu podneo ostavku bila je:

"Nisam podneo ostavku i nemam nameru da dam ostavku na moju funkciju. Napustiću ovo mesto kada kandidat koga imenuje predsednik bude potvrđen u Senatu. Do tada, naše istrage se nastavljaju bez odlaganja ili prekida".

Od kada je postavljen na to mesto u januaru 2018, Berman se bavio ličnostima iz Trampove okoline. Njegova kancelarija je vodila istragu protiv Majkla Koena, Trampovog bivšeg ličnog advokata, optužila dva Đulijanijeva saradnika i pokrenula istragu o Đulijanijevoj umešanosti u pokušaje da se iskopa prljav veš Trampovih protivnika u Ukrajini.

Tužioci nisu optužili Đulijanija za nezakonitosti. Iznenadan pokušaj smene Bermana događa se istovremeno sa pokušajem Sekretarijata za pravosuđe da obustavi izlazak knjige bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona iz štampe, u kojoj se nalaze i tvrdnje da je Tramp pokušao da utiče na istrage Bermanove kancelarije.

"Ovaj pokušaj smene u kasno veče petkom smrdi na moguću manipulaciju pravnog procesa. Šta to ljuti predsednika Trampa? Nekadašnje radnje ovog tužioca ili one koje su u toku?", naveo je na Tviteru senator iz Njujorka Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Predsednik Komiteta za pravosuđe Džerod Nadler, takođe demokrata, kaže da planira da pozove Bermana da svedoči.

Tajming

Berman je zamenio Prita Bararu, koji je smenjen početkom 2017, čim je Tramp postao predsednik. Barara, otvoreni kritičar predsednika, rekao je da je tajming smene njegovog naslednika čudan.

"Zašto se predsednik rešava tužioca u Njujorku koga je sam izabrao, kasno uveče u petak, manje od 5 meseci od izbora?", napisao je Barara na Tviteru, misleći na predsedničke izbore u novembru.

Dok Senat ne razmotri imenovanje Klejtona, Tramp je imenovao Krejga Karpenita, američkog okružnog tužioca za Nju Džersi, kao vršioca dužnosti okružnog tužioca za južni Njujork, naveo je Bar u saopštenju.

Stiv Vladek, profesor na Univerzitetu Teksasa u Pravnoj školi Ostina, kaže da to mesto treba da popuni neko koga je potvrdio Senat ili izabrao sudija. Karpenito, kako je napisao Vladek na Tviteru, ne ispunjava nijedan od tih uslova. Ipak, Vladek je citirao i zakon koji daje predsedniku ovlašćenja da smenjuje tužioce.

Klejton je pre nego što je preuzeo Komisiju, bio advokat specijalizovan za spajanje firmi u kompaniji Sulivan i Kromvel. Na čelu komisije, viđen je kao čovek koji se zalaže za kompromis među strankama.

Zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe naveo je da je Klejton, koji namerava da ode iz administracije i vrati se u Njujork, "izrazio interesovanje" za funkciju tužioca u Njujorku i da je Bar mislio da je to "dobra ideja".

Barovo saopštenje stiže manje od nedelju dana od planiranog pretresa u Nadlerovom komitetu, gde se očekuje da zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe svedoče o političkom uticaju u tom sekratrijatu.

Bar je ranije ove godine, intervenisao da se smanji kazna za dugogodišnjeg Trampovog saveznika Rodžera Stouna, zbog čega se svih četvoro tužilaca iz protesta povuklo sa slučaja.

XS
SM
MD
LG