Linkovi

Trampov saveznik proglašen krivim za laganje, opstrukciju istrage...


Rodžer Stoun u društvu supruge Nidije stiže u federalni sud u Vašingtonu, 14. novembra 2019. (Foto: AP)
Rodžer Stoun u društvu supruge Nidije stiže u federalni sud u Vašingtonu, 14. novembra 2019. (Foto: AP)

VAŠINGTON - Rodžer Stoun, dugogodišnji prijatelj i saveznik predsednika SAD Donalda Trampa, proglašen je krivim po svih sedam tačaka optužnice.

Suđenje je održano pred federalnim sudom u Vašingtonu, a Stoun je osuđen za laganje članova Kongresa o Vikiliksu, pokušaj da utiče na svedoke, i opstrukciju istrage Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu.

Tokom njegovog suđenja pokazalo se da su Trampovi saradnici snažno želeli da dođu do informacija o hakovanim imejlovima, štetnim po Hilari Klinton, koje je objavio vebsajt Vikiliks.

Tužioci navode da je Stoun lagao Kongres o svojim razgovorima o Vikiliksu sa njujorškim radio voditeljem Rendijem Kredikom i konzervativnim autorom Džeromom Korsijem, koji važi za teoretičara zavera.

Stoun je takođe otpužen da je pokušao da zastraši Kredika i pretio da će da mu uzme psa. Stoun je odbio sve optužbe, a slučaj opisuje kao politički motivisan.

Rudi Đulijani pod federalnom istragom

Federalni tužioci pokrenuli su istragu o Trampovom ličnom advokatu Rudiju Đulijaniju, prenosi američka agencija Blumberg.

Tužioci istražuju moguće finansijske zloupotrebe i to što se Đulijani nije registrovao kao strani agent.

Bivša federalna tužiteljka u Njujorku Mimi Roka rekla je za Blumberg da ne bi bila iznenađena ako bi protiv Đulijanija bila podignuta optužnica.

Rudi Đulijani je jedna od ključnih figura u istrazi o opozivu predsednika Trampa, a članovi Kongresa pokušavaju da utvrde koja je njegova uloga u vršenju pritiska na ukrajinskog predsednika.

XS
SM
MD
LG