Linkovi

Đulijani i Pompeo bili u kontaktu pre smene ambasadorke u Ukrajini


Advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani
Advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani

Advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani bio je u kontaktu sa državnim sekretarom Majkom Pompeom u mesecima pre iznenadne smene američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, pokazuju dokumenta koja je Stejt department objavio na zahtev organizacije "Američki nadzor", podnet u okviru Zakona o slobodi informisanja.

Ostin Evers, izvršni direktor organizacije koja se bavi etičkim pitanjima, rekao je da se u dokumentima vidi "jasan trag koji vodi od Rudija Đulijanija do Ovalne kancelarije (Bele kuće) i sekretara Pompea, da bi se omogućila Đulijanijeva prljava kampanja protiv bivše ambasadorke, koja je povučena s položaja u Ukrajini u maju ove godine".

Jovanovič je u svedočenju u istrazi o Trampovom opozivu, rekla da je smenjena zbog "lažnih optužbi" ljudi sa "sumnjivim motivima". Istakla je i da se zbog reči predsednika Trampa da će "morati da prođe kroz neke stvari" osećala ugroženom.

Svedoci u istrazi, u čijem fokusu je Trampova politika prema Ukrajini, optužili su Đulijanija da je pokušavao da diskredituje Jovanovič i da je bio jedna od ključnih figura u vođenju politike prema Kijevu "iregularnim diplomatskim kanalima".

Postavljala su se pitanja da li je Pompeo bio upoznat sa situacijom, dok su pojedini kritikovali državnog sekretara što nije zaštitio svoje diplomate.

Novo objavljena dokumenta pokazuju da se Pompeo i Đulijani razgovarali dva puta u martu, mada teme razgovora nisu poznate.

Demokrate u Predstavničkom domu, koje vode istragu o opozivu, optužuju predsednika Trampa da odbijao da isplati vojnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres odobrio, da bi izvršio pritisak na tu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tramp je odbacio optužbe i istragu nazvao "lovom na veštice".

XS
SM
MD
LG