Linkovi

"Ideje o razgraničenju i korekciji granica prošlost sa izborom Kurtija"


Novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova
Novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti u utorak je zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova. Izborom nove Vlade Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem ideje predsednika Srbije i Kosova o razgraničenju i korekciji granica postale su prošlost, ocenjuju sagovornici Glasa Amerike

Direktorka Evropskog pokreta Srba na Kosovu Rada Trajković veruje da su ideje o razgraničenju i korekciji granica između Srbije i Kosova prošlost. Međutim ona od nove Vlade Kosova očekuje da zaustavi eventualno zapštravanje odnosa Srba i Albanaca na Kosovu što, po njenim rečima, ratna koalicija koja je sada opozicija na Kosovu može vrlo lako da uradi.

„Obzirom da su ove institucije do sada bile zaista potpuno u funkciji i diskriminacije i kriminalizacije, da će gospodin Kurti i njegova Vlada uložiti napore da institucije budu zaista na jedan način odgovornije, što će nam ponuditi projekat zajedničkog života na ovom prostoru, kako smo i zajedno uvek živeli“, rekla je Rada Trajković.

Novinar Idro Seferi smatra da su ideje o razgraničenju i korekciji granica još uvek, kako je kazao žive, kako u Beogradu tako i u pojedinim delovima sveta. Prema njegovim rečima interes i Kosova i Srbije jeste da postignu sporazum, a da bi se to desilo, „mora nešto da se nađe na pregovaračkom stolu“.

„Da li će biti to što Srbija traži ili što Kosovo, to ćemo da vidimo kada se uđe u pregovore, ali ovakve stvari se ne završavaju bez nečega. Ili će biti neka forma Asocijacije ili Zajednice srpskih opština ili će da bude neki dogovor o promeni granica, što je teže prihvatljivo, ali nešto će morati da se desi da bi se reklo da se postigao sporazum“, kazao je Seferi za Glas Amerike.

Miodrag Milićević, direktor NVO „Aktiv“, smatra da je izborom nove Vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „postalo jasno da su ideje o razgraničenju i korekciji granica nešto o čemu uopšte neće biti razgovora“ i da je to, kako kaže, jedan od principa nove Vlade.

„Neki od principa koji su predstavljeni juče su bili da Kosovo ulazi kao jedna teritorijalna celina bez bilo kakvog menjanja administrativnih linija ili granica, kako god da to nazovemo, što je odmah u startu veoma jasno da će biti jako malo mogućnosti za jedan takav scenario. S tim u vezi rekao bih da ta ideja sada jeste ostavljena po strani“, kaže Milićević.

I analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je malo verovatno da će nova Vlada Kosova razmatrati ideje Aleksandra Vučića i Hašima Tačija koje se odnose na razgraničenje i korekciju granica iako su, kako je kazao, Tači i Vučić to „uspeli da doguraju čak do američke administracije“.

„ Sada je do nove vlade da to koriguje i vidi. Jasno je da nijedna politička stranka nije prihvatila tu ideju koju su gospodin Tači i gospodin Vučić zajedno promovisali i za koju se veruje da zapravo nije čak ni njihova ideja“, ocenjuje Ljepaja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti dužnost je zvanično preuzeo u utorak od Bedžeta Pacolija, jer se bivši predsednik vlade Ramuš Haradinaj trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon primopredaje dužnosti, održana je i prva sednica Vlade.

XS
SM
MD
LG