Linkovi

Vučić i Grenel o ekonomiji i povezivanju ljudi u regionu


Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 24. januara 2020.
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 24. januara 2020.

BEOGRAD - Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ponovio je danas poruku da kosovske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da srpska strana mora da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem on je na konferenciji za medije izjavio da mu političke teme nisu u fokusu, već da se pre svega koncentriše na ekonomiju i razvoj.

"Politiku ostavljam vama. Mi smo došli ovde da vas poguramo zajedno. Nemam takvu agendu i ideju šta vi treba da radite. Neću vas gurati da sprovodite posebne zahteve, već da vas poguram da pomognete ekonomski razvoj. Ono što ja radim je da pomognem obema stranama da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude", izjavio je Grenel.
Sa druge strane, predsednik Srbije se nije složio u oceni da su ukidanje taksi i prekidanje kampanje za povlačenje priznanja Kosova ista stvar. On je rekao i da je Prištini bio ponuđen dogovor da oni prestanu sa podnošenjem zahteva za prijem u međunarodne organizacije, a da će Beograd obustaviti svoju kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova, ali je kosovska strana to odbila, dodao je Vučić.

"Ja ne prihvatam povlačenje znaka jednakosti između taksi i povlačenja priznanja. Znate, mi imamo drugačiji stav po pitanju nezavisnosti Kosova od Amerike i od Prištine. Oni žele pribanje nezavisnosti, mi ne želimo. Potpuno je logično da imamo drugačiji stav. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga i ne može da bude tante za kukuriku, već mora da bude tante za tante, kako se to kaže u našem narodu. Ne bežim od toga, nema problema ako će to da snizi tenziju u celom regionu, ne samo u odnosima Beograda i Prištine. Ako će to da pomogne našem narodu na Kosovu možemo mi da razgovaramo o tome", izjavio je Vučić pred novinarima.

I Grenel i Vučić su na konferenciji za medije istakli da se, posle potpisivanja načelnog sporazuma o uvođenju aviolinije između Beograda i Prištine, sada pokreću teme uspostavljanja železničkog saobraćaja i izgradnje autoputa između dva grada.

Zanimljiv je i detalj da je američki zvaničnik primetio da nikada do sada nije video toliki broj novinara i kamera, što je potvrdio i srpski predsednik.

XS
SM
MD
LG