Linkovi

Seul: Protestna nota Rusiji zbog narušavanja južnokorejskog vazdušnog prostora


Ruska letelica A-50 fotografisana u utorak u blizini ostrva Dokdo koje je pod kontrolom južnokorejskih vlasti. Fotografiju je objavio Združeni štab Ministarstva odbrane Južne Koreje 23. jula 2019.
Ruska letelica A-50 fotografisana u utorak u blizini ostrva Dokdo koje je pod kontrolom južnokorejskih vlasti. Fotografiju je objavio Združeni štab Ministarstva odbrane Južne Koreje 23. jula 2019.

Južnokorejski borbeni avioni ispalili su ukupno 360 hitaca upozorenja pošto je ruski vojni avion u utorak dva puta narušio vazdušni prostor istočne obale Južne Koreje, objavile su vlasti te zemlje.

Južna Koreja tvrdi da su tri ruska vojna aviona – dva bombardera Tu-95 i jedan letelica tipa A-50 ušle u Odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje pre nego što je letelica A – 50 narušila vazdušni prostor te zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane je, sa druge strane, saopštilo da je u saradnji sa Kinom izvelo prvu zajedničku patrolu avijacija u azijsko-pacifičkom regionu čiji cilj nije bila neka druga država.

"Avijacije Kine i Rusije nisu narušile ničiji vazdušni prostor", ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Tačka sporenja ostrvo Dokdo (Takešima)

Prema navodima južnokorejskih vlasti neodređen broj njihovih borbenih aviona uključujući i tip letelice F - 16 reagovao je u tom incidentu.

Južnokorejska vojska tvrdi i da je ruska letelica narušila vazdušni prostor te zemlje kod ostrva Dokdo, koje je pod kontrolom južnokorejskih vlasti – a prava nad njim tvrdi da ima i Japan (koji ga naziva Takešima).

Dokdo/Takešima ostrvo između Južne Koreje (L) i Japana (D) gde se dogodio incident (Foto: Google maps)
Dokdo/Takešima ostrvo između Južne Koreje (L) i Japana (D) gde se dogodio incident (Foto: Google maps)

Zvaničnici sektora odbrane navode da je ruska letelica napustila vazdušni prostor Južne Koreje tri minuta pošto su se njeni borbeni avioni pojavili u tom području – ali da je nakon povlačenja još jednom narušila vazdušni prostor te zemlje.

Njene vlasti saopštile su i da se radi o prvom slučaju narušavanja vazdušnog prostora Južne Koreje još od Korejskog rata koji se vodio od 1950.-1953.

Ministari spoljnih poslova i združenih snaga odbrane Južne Koreje zbog toga su ruskom ambasadoru i vojnom atašeu u Seulu uručili protestnu notu .

Rusko ministarstvo odbrane regovalo je tvrdnjom da ruski avioni nisu povredili južnokorejski vazdušni prostor. Takođe, naveli su i da borbene letelice Južne Koreje nisu ispalile hice upozorenja. Međutim, istaknuto je da su letele u blizini ruskih letelica vršeći, kako je navedeno, neprofesionalne manevre.

Da su ruski piloti bili ugroženi – uzvratili bi”, navedeno je u saopštenju.

Čung Eujiong, savetnik južnokorejskog predsednika za nacionalnu bezbednost, preneo je Nikolaju Patruševu, ruskom glavnom bezbednosnom zvaničniku, da Južna Koreja narušavanje svog vazdušnog prostora shvata veoma ozbiljno i da će preduzeti značajnije mere ukoliko se sličan indident bude ponovio, saopštilo je kabinet predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina.

Takođe, Južna Koreja tvrdi da su sa ruskim u isto područje ušle i dve kineske vojne letelice. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je povodom incidenta saopštilo da Korejska vazdušna identifikaciona zona ne predstavlja ničiji vazdušni prostor i da sve države uživaju slobodu kretanja kroz nju.

Bivši Sovjetski Savez podržavao je Severnu Koreju i snadbevao je oružjem tokom Korejskog rata koji je okončan podelom Korejskog poluostrva na Severnu i Južnu Koreju.

1983. sovjetski lovački avion ispalio je raketu vazduh-vazduh na južnokorejski putnički avion koji je zalutao na sovjetsku teritoriju, ubivši 269 putnika i članova posade.

Odnosi između Seula i Moskve su se postepeno poboljšavali. Dve države su uspostavile diplomatske odnose 1990. godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza.

XS
SM
MD
LG