Linkovi

Obaveštajne službe SAD: S. Koreja se neće odreći nuklearnog oružja


Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts svedoči u američkom Senatu, 29. januar 2019.
Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts svedoči u američkom Senatu, 29. januar 2019.

Lideri američkih obaveštajnih agencija saopštili su u Kongresu da je malo verovatno da će se Severna Koreja u potpunosti odreći nuklearnog arsenala, što je suprotno tvrdnjama predsednika Donalda Trampa da je postignut napredak u pregovorima sa Pjongjangom.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts je na pretresu senatskog Obaveštajnog odbora o svetskim pretnjama podsetio da je severnokorejski lider Kim Džong Un podržao denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da u skorije vreme nije bilo raketnih ili nuklearnih proba.

"Uprkos tome, naša procena je da će Severna Koreja pokušati da zadrži kapacitete za razvoj oružja za masovno uništenje i da je malo verovatno da će se u potpunosti osloboditi nuklearnog oružja i kapaciteta za njegovu proizvodnju zato što lideri zemlje smatraju da je nuklearno naoružanje ključno za opstanak režima", naglasio je Kouts i dodao da su obaveštajne agencije zabeležile određene aktivnosti koje nisu u skladu sa obećanjem o punoj denuklearizaciji.

Ocena obaveštajnih službi suprotna je sa Trampovm tvrdnjom posle samita sa Kimom u Singapuru da Severna Koreja više ne predstavlja nuklearnu pretnju.

Bela kuća je ranije saopštila da će američki i severnokorejski lider ponovo sastati krajem februara, ali da će ekonomske sankcije ostati na snazi.

Kouts je američkim senatorima rekao i da Rusija i Kina predstavljaju najveću pretnju Sjedinjenim Državama kada je reč o špijunaži i sajber napadima, a da su odnosi Moskve i Pekinga bliži nego u poslednjih više decenija.

Poručio je i da će Rusija i možda druge zemlje pokušati da preko društvenih medija utiču na američke predsedničke izbore 2020 godine.

"Ruske aktivnosti na društvenim medijma i dalje će biti usredsređene na pogoršanje socijalnih i rasnih tenzija, podrivanje poverenja u vlasti i kritikovanje anti-ruskih političara", istakao je Kouts.

Primetio je i da pojedini američki saveznici traže veću nezavisnost od Vašingtona, zbog promena u američkoj bezbednosnoj i trgovinskoj politici, i da su sve otvoreniji za "nova partnerstva.

Direktor američkih obaveštajnih službi u Senatu je takođe izneo drugačije ocene o Islamskoj državi od Trampove administracije, koja tvrdi da je ta teroristička organizacija poražena.

Kouts je rekao da Islamska država i dalje ima hiljade boraca u Iraku i Siriji i da će iz tih zemalja nastaviti da izvodi napade na regionalne i zapadne protivnike, uključujući i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG