Linkovi

"Moguć veliki i razarajući sajber napad na SAD"


Šef Nacionalne obaveštajne agencije Den Kouts

Šef obaveštajnih službi SAD Den Kouts upozorio je da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001.

Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama, rekao je direktor Nacionalne obaveštajne agencije Den Kouts.

Od te četiri zemlje, Rusija je najagresivniji faktor, rekao je Kouts. On je govorio na Hadson Institutu pošto je Sekretarijat za pravosuđe objavio novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se mešali u američke predsedničke izbore.

Den Kouts je upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu". Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obaveštajne agencije detektovale pre napada Al Kaide, 11. septembra 2001.

"Pale se crvene lampice. Posle dve decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice", rekao je Kouts.

On kaže da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mesta i baze podataka birača poput onih pre izbora 2016.

"Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije", kaže Kouts.

Istovremeno, pojedini akteri u Rusiji koji su se mešali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podele u SAD.

Kouts je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera.

Kina, kaže Kouts, je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema. Ali, ponavlja da je cilj Moskve da uništi američke vrednosti i demokratske institucije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG