Linkovi

Sjedinjene Države jačaju pritisak na Venecuelu i Kubu


Detalj sa protesta ispred zgrade ambasade Venecuele u Vašingtonu, arhivska fotografija
Detalj sa protesta ispred zgrade ambasade Venecuele u Vašingtonu, arhivska fotografija

Hjuston - Sjedinjene Američke Države pojačale su napore da prisile venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura na povlačenje sa funkcije. SAD su Venecueli uvele nove sankcije na isporuke nafte i najavile žešće mere protiv Kube zbog pomoći koju pruža venecuelanskom režimu.

Konkretno, sankcije su uvedene za trideset četiri broda koji su u vlasništvu, ili kojima upravlja venecuelanska državna naftna kompanija. Ti brodovi dopremaju naftu kupcima širom centralno-američkog kontinenta. Takođe, sankcije su uvedene i brodskim operaterima koji su naftu isporučivali Kubi tokom februara i marta.

“SAD će nastaviti diplomatski i ekonomski pritisak kako bi se Venecueli sprovela mirna demokratska tranzicija”, izjavio je Majk Pens, američki potpredsednik, na skupu održanom pred oko tristotine građana venecuelanskog porekla koji podržavaju Huana Guaida – Madurovog protivnika.

Sjedinjene Države i lideri većine zapadnih država smatraju da je Madurov reizbor 2018. nelegitiman i za privremenog predsednika priznali su lidera opozicije Huana Guaida. Njega pak venecuelanske vlasti označavaju marionetom Sjedinjenih Država.

Pens je na skupu u gradu Hjustonu lidere Venecuele i Kube nazvao stvarnim imperijalistima zapadne hemisfere istakavaši da je “došlo vreme da se oslobode Venecuela i Kuba”.

Približno 50.000 ljudi venecuelanskog porekla živi u području južne Floride – gradu Hjustonu. Mnogi podržavaju napore koje Sjedinjene Države ulažu u svrgavanje Nikolasa Madura – napustivši državu koju je u socijalizam uveo preminuli lider Ugo Čavez.

XS
SM
MD
LG