Linkovi

Vojni zvaničnik SAD: Nema planova za vojnu intervenciju u Venecueli


Mornarički kontraadmiral Kreg Faler razgovara sa članom Senatovog Komiteta za oružane snage, senatorom Džekom Ridom, nakon saslušanja na Kapitol hilu u Vašingtonu, 25. septembra 2018.
Mornarički kontraadmiral Kreg Faler razgovara sa članom Senatovog Komiteta za oružane snage, senatorom Džekom Ridom, nakon saslušanja na Kapitol hilu u Vašingtonu, 25. septembra 2018.

Kandidat predsednika SAD, Donalda Trampa, za poziciju glavnokomandujučeg američkih vojnih operacija u Latinskoj Americi rekao je u utorak da nema planova u toku za bilo kakvu vojnu opciju u koju bi se ušlo zbog ekonomske i političke krize u Venecueli.

Mornarički kontraadmiral Kreg Faler, kandidat za poziciju glavnokomandujućeg Južnom komandom SAD, upitan je tokom saslušanja pre potvrde u Senatu o tome da li je bilo sugestija od Trampa ili drugih najviših zvaničnika SAD da se obave pripreme za "hiruršku ili neku drugu" vojnu akciju.

"Ne radimo ništa drugo osim normalnog razložnog planiranja koje bi borbena komanda i trebalo da radi za širok raspon nepredviđenih događaja", rekao je Feler u odgovoru na pitanje koje mu je postavila demokratska senatorka Kler Mekaskli.

Venecuela je optužila Sjedinjene Države ovog meseca da žele da intervenišu i podrže vojnu zaveru, nakon izveštaja u Njujork tajmsu u kome je navedeno da je Trampova administracija održala tajne sastanke sa pobunjenim vojnim oficirima tokom prošle godine kako bi raspravljala o svegavanju sa vlasti venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Feler je takođe govorio tokom saslušanja o vojnim planovima podrške venecuelanskom susedima Kambodži, Ekvadoru i Peruu, pošto se suočavaju sa prilivom migranata koji beže iz Venecuele zbog ekonomske krize, uključujući i planove da se pošalje brod-bolnica američke mornarice, Komfor.

XS
SM
MD
LG