Linkovi

Maduro neće izbore, ali je spreman na dijalog


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je međunarodni ultimatum za održavanje izbora u roku od osam dana i optužio opozicionog lidera Huana Gaida da je prekršio ustav kada se proglasio liderom zemlje.

Maduro je u intervjuu televiziji CNN na turskom takođe rekao da je otvoren za dijalog i da susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom nije verovatan, ali i da nije nemoguć.

Vašington, koji je Gaida priznao kao predsednika Venecuele, u subotu je zatražio od međunarodne zajednice da "izabere stranu" i prekine finansijske veze sa Madurovom vladom.

Venecuela je pod Madurovom vladavinom zapala u haos, sa nestašicama hrane i protestima, a ekonomska i politička kriza doveli su do masovnog napuštanja zemlje i inflacije koja bi ove godine trebalo da poraste do 10 miliona odsto.

Lider opozicije Huan Gaido
Lider opozicije Huan Gaido

Britanija, Nemačka, Francuska i Španija saopštile su da će priznati Gaida, ako Maduro ne sazove izbore za osam dana. Rusija je ocenila da je reč o "apsurdnom" ultimatumu, kojeg je šef diplomatije Venecuele nazvao "detinjastim".

Maduro za sada ima podršku vojnih snaga, mada je vojni ataše Venecuele u Sjedinjenim Državama podržao Gaida.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je Madura, u telefonskom razgovoru u četvrtak.

XS
SM
MD
LG