Linkovi

Demonstracije i kontrademonstracije u Venecueli


Antivladini demonstranti okupljaju se na početku nacionalnih protesta sa zahtevom da predsednik Maduro podnese ostavku, 2. februara 2019.

Opozicioni lider Venecuele Huan Guaido i predsednik Nikolas Maduro zakazali su paralelne demonstracije u zemlji, dok međunarodna zajednica vrši pritisak na Madura da podnese ostavku.

Guaidove pristalice izlaze na ulice u znak podrške njegovom pozivu da se raspišu prevremeni izbori i uspostavi prelazna vlada. Madurova socijalistička partija slavi 20-godišnjicu Bolivarske revolucije koja je dovela do uspona Huga Čaveza, Madurovog prethodnika.

U nedelju ističe rok koji su glavne evropske zemlje zadale Maduru da raspiše nove izbore. Britanija, Francuska, Nemačka i Španija su rekle da će slediti SAD i priznati predsednika Nacionalne skupštine Guaida kao privremenog predsednika ukoliko Maduro ne raspiše nove izbore do nedelje. Guaido se prošle nedelje proglasio za privremenog predsednika, u čemu ga je podržalo više od 20 zemalja.

​On je odbio ponude predsednika Meksika i Urugvaja koji su ga pozvali da pregovara sa Madurom. U pismu im je poručio da "biti neutralan znači biti na strani režima koji je stotine hiljada ljudi osudio na bedu, glad i egzil, pa i smrt."

Maduro je bio na čelu zemlje za vreme ekonomskog kolapsa koji je doveo do hronične nestašice hrane i lekova. On krivi SAD da su podržale "puč" kako bi ga skinule s vlasti i eksploatisale naftne rezerve Venecuele.

Maduro je u petak nadzirao vojne vežbe koje su održane širom zemlje i obećao da će braniti svoju socijalističku vladu po svaku cenu.

"Suočavamo se sa najvećom političkom, diplomatskom i ekonomskom agresijom sa kojom se Venecuela suočila u proteklih 200 godina", poručio je Maduro grupi od nekoliko stotina vojnika.

Predsednik je u subotu pretrpeo novi udarac kada je venecuelanski general Francisko Janes, član visoke komande vazduhoplovstva, saopštio da priznaje Guiada kao predsednika i pozvao druge vojne lidere da otkažu poslušnost predsedniku.

Američki potpredsednik Majk Pens u petak se sastao sa Venecuelancima koji žive u egzilu u Majamiju i preneo im da će SAD nastaviti napore da smene Madura s vlasti. "Nije vreme za dijalog, vreme je da se okonča Madurov režim", kazao je Pens.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG