Linkovi

Hitna humanitarna pomoć SAD Venecueli blokirana na kolumbijskoj granici


Pogled iz vazduha na most Tienditas, na granici između kolumbijskog grada Kukuta i venecuelanskog Tačira, nakon što su ga venecuelanske vlasti blokirale kontejnerima, 6. februara 2019.
Pogled iz vazduha na most Tienditas, na granici između kolumbijskog grada Kukuta i venecuelanskog Tačira, nakon što su ga venecuelanske vlasti blokirale kontejnerima, 6. februara 2019.

Tenzije su visoke u kolumbijskom pograničnom gradu Kukuti, nakon što su prvi kamioni koji prevoze pomoć SAD pristigli u četvrtak u nameri da pređu granicu Venecuele.

Dva velika kamiona napunjena hitnom pomoći u hrani, medicinskom materijalu i drugim humanitarnim potrepštinama i dalje čekaju dozvolu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da uđu u zemlju. Maduro je odbio pomoć i naredio vojnicima da spreče kamione da pređu most između Kolumbije i Venecuele, rekavši da humanitarna kriza ne postoji u Venecueli.

Venecuelanske bezbednosne snage blokirale su sve tri trake graničnog prelaza iz Kukute, upotrebivši dva brodska kontejnera i kamionsku cisternu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i građani Venecuele okupili su se na graničnom prelazu zahtevajući da Maduro dozvoli humanitarnoj pomoći da pređe most koji povezuje dve granične zemlje.

VIDEO Gaido poziva da se pomogne venecuelanskoj tranziciji u demokratiju

Guaido Calls for Support for Venezuela's Transition to Democracy
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Opozicioni lider Huan Gaido, koji se proglasio privremenim predsednikom, zatražio je pomoć upozoravajući da bi mnogi Venecuelani mogli da se suoče sa ozbiljnim rizicima bez međunarodne pomoći.

Nemojte od pomoći napraviti "političkog piona"

Američki Stejt dipartment, koji je obezbedio pomoć, pozvao je venecuelanske bezbednosne snage da dozvole da potrepštine uđu u zemlju.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Gutereša, rekao je u četvrtak da "humanitarna pomoć nikad ne bi trebalo da bude korištena kao politički pion" i da bi se njena isporuka trebalo da bude sprovedena "po principima humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti".

Maduro je pod pojačanim pritisku međunarodne zajednice da odstpi, nakon što su se glavne evropske nacije pridružile Sledinjenim Državama, Kanadi i grupi latinoameričkih zemalja, koji su ove nedelje priznale Gaida kao venecuelanskog legitimnog privremenog lidera, nakon Madurovog reizbora prošle godine na izborima za koje kritičari tvrde da su sprovedeni uz prevare.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro prisustvuje okupljanju pristalica njegove vlade u Karakasu, Venecuela, 7. februara 2019.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro prisustvuje okupljanju pristalica njegove vlade u Karakasu, Venecuela, 7. februara 2019.

Maduru ponuđen azil

Specijalni izaslanik SAD za Fenecuelu, Eliot Abrams, rekao je u četvrtak da je vreme za razgovore sa Madurom "odavno prošlo", osim za pregovore o njegovom odlasku.

Abrams je rekao novinarima u Stejt dipartmentu da Maduro ima "prijatelje" u Kubi i Rusiji. Takođe je rekao da je nekoliko drugih zemalja, koje nije imenovao, Maduru ponudilo azil.

Abrams je objavio da je SAD ukinula vize nekim članovima venecuelanske ustavotvorne skupštine, čiji je posao da sastave novi ustav zemlje.

Na sastanku evropskih i latinoameričkih diplomata u Urugvaju u četvrtak, rečeno je da problemi Venecuele treba da budu rešeni bez nasilja i strane intervencije. Rečeno je da je na građanima Venecuele da pronađu rešenje.

Maduro, koji je inaugurisan prošlog meseca u svom drugom šestogodišnjem mandatu, do sada je odbijao zahteve da raspiše prevremene izbore i da ode.

Venecueljanin nosi na leđima gajbu napunjenu hlebom, u La Paradi, u predgrađu Kukute, Kolumbija, na granici sa Venecuelom, 4. februara 2019.
Venecueljanin nosi na leđima gajbu napunjenu hlebom, u La Paradi, u predgrađu Kukute, Kolumbija, na granici sa Venecuelom, 4. februara 2019.

Kao čelnik nacionalnog parlameta koji kontroliše opozicija, Gaido se pozvao na ustav prilikom proglašavanja Madurove vlade nelegitimnom i proglašavajući sebe za privremenog predsednika, dok ne budu održani novi izbori.

Sunovrat cena energenata na svetskog tržištu, uz korupciju i neuspešnu socijalističku politiku, uništili su venecuelansku ekonomiju. Vlada ozbiljna nestašica hrane, goriva i drugih osnovnih dobara, a inflacija je van kontrole.

Milioni Venecueljana napustili su zemlju, uz dodatne milione za koje očekuje da odu.

Maduro je pokazao malo tolerancije prema antivladinim protestima okrivivši Sjedinjene Države da podržavau opoziciju i pripremaju puč.

XS
SM
MD
LG