Linkovi

Španija pomilovala lidere katalonskih separatista


Španski premijer Pedro Sančez proglašava pomilovanje uhapšenih katalonskih separatističkih lidera, 22. juna 2021.

Španski premijer Pedro Sančez je pomilovao devetoricu lidera pokreta za nezavisnost Katalonije 2017. Pomilovanja je saopštio u televizijskom obraćanju nakon što je grupi lidera građanskog društva u Barseloni rekao da će njegov kabinet usvojiti tu odluku.

“To je najbolja odluka za Kataloniju i Španiju", rekao je Sančez. “Nadamo se da ćemo otvoriti novu eru dijaloga i izgraditi nove mostove."

Lideri, kojima se i dalje brani da zauzimaju javne položaje, treba da budu pušteni iz zatvora nakon što se pomilovanja objave u zvaničnom vladinom glasniku.

Opozicione stranke su rekle da će se žaliti na tu odluku pred sudom. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se mala većina Španaca protiv pomilovanjima lidera separatista.

Španski Vrhovni sud osudio je devetoro lidera Katalonije na zatvorsku kaznu 2019. zbog pobune i drugih krivičnih dela, a izrečene su im kazne između devet i 13 godina zatvora.

Lider pokreta Raul Romeva, koji je bio regionalni ministar spoljnih poslova, osuđen na 12 godina zbog učešća u neuspelom pokušaju Katalonije da osvoji nezavisnost, izjavio je u utorak da će Katalonija nastaviti borbu za samoopredeljenje.

“Pomilovanjem devetoro ljudi, neće sakriti represiju koju nastavljaju nad stotinama separatista. Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredeljenje!", napisao je na Tviteru Romeva.

Vlada u Madridu zabranila je Kataloniji da održi referendum o nezavisnosti, ali su njeni lideri ipak održali glasanje. Strana za nezavisnost osvojila je ubedljivu pobedu. Referendum je bojkotovala većina stranaka koja se zalaže za jedinstvenu državu.

Sančez je izjavio u ponedeljak da "neko mora da načini prvi korak", kako bi dve strane krenule napred.

Bivši regionalni predsednik Katalonije Karles Pudždemon razgovara sa novinarima ispred Palate pravde u Briselu, 16. decembra 2019.
Bivši regionalni predsednik Katalonije Karles Pudždemon razgovara sa novinarima ispred Palate pravde u Briselu, 16. decembra 2019.

Aktuelni regionalni lider Katalonije, Pere Aragones, pozdravio je pomilovanja kao početni potez ali je rekao da će se zalagati za amnestiju i novi, dozvoljeni referendum o nezavisnosti.

Pomilovanje neće uticati na status bivšeg regionalnog lidera Karlesa Pudždemona koji je pobegao u Belgiju ubrzo posle referendum 2017, i nije među osuđenim političarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG