Linkovi

Katalonski parlament o proglašenju nezavisnosti


Zastava Katalonije na dan referenduma
Zastava Katalonije na dan referenduma

Katalonski regionalni lider Karles Pudždemon obratiće se parlamentu u podne po lokalnom vremenu, na sednici na kojoj se očekuje da bude proglašena nezavisnost Katalonije.

Pre nego što se obrati parlamentu, Pudždemon će održati sastanak sa predstavnicima katalonske vlade. Katalonski regionalni lider je pod pritiskom da odustane od proglašenja nezavisnosti, i očekuje se da bi nakon ove sednice parlamenta stvari u tom smislu mogle biti jasnije. ​

Uoči sednice katalonskog parlamenta, Madrid i Barselona razmenili su oštre poruke.

Španska vlada poručuje da je spremna za svaki scenario i katalonskog lidera Pudžemona naziva „fanatikom“, dok Pudždemon tvrdi da zvanični Madrid ne odgovara na pozive za pregovore.

Madrid upozorava – ako se to desi, primeniće sve neophodne mere.

„Mi smo spremni za sve situacije jer smo svesni fanatizma gospodina Pudždemona i ne nadamo se da će se uzdati u zdrav razum. Zato je važno da budemo spremni na sve scenarije koje smo unapred razradili. Više puta smo Pudždemona upozorili da skače u ponor, a ja mislim da je već na ivici“, kaže zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamaria.

Stiže I odgovor iz Barselone. Karles Pudžemon tvrdi da nije bio u konaktu sa Madridom koji, kako tvrdi, odbija da pregovara.

Mi smo bili otvoreni za medijaciju. Prolaze dani, i ako Španija ne odgovori na naše pozive za medijaciju, uradićemo ono što moramo da uradimo. I obe strane će snositi odgovornost za posledice. „

Gradonačelnica Barselona Ada Kolau poručuje da rezultati referenduma "nisu dovoljna garancija da se proglasi nezavisnost Katalonije" i poziva španskog premijera Marijana Rahoja da pomogne da se smanje tenzije i povuče policiju iz Katalonije.

Dok se Pudždemon priprema za proglašenje nezavisnosti, skoro 350 hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u Barseloni protiv takvog scenarija. Demonstranti su držali transparente i uzvikivali „Katalonija je Španija“ i „Zajedno smo jači“. Nobelovac iz Perua Mario Vargas Ljosa, koji je poreklom Španac, apelovao je na Katalonce da očuvaju demokratsku tradiciju.

“Naša prošlost je ponekad bila slavna, a ponekad tragična. Ali Španija je takođe I zemlja slobode, vladavine prava I ne sme je uništiti separatizam.”

Nobelobac je poručio da će katalonski separatisti taj region unazaditi u zemlju trećeg sveta.

“Želimo da se poslovi I kompanije vrate u Kataloniju, I da ponovo postane ono što je bila mnogo puta u istoriji – industrijska prestonica Španije I motor razvoja I uspeha.”, kaže Ljosa.

Ustavni sud Španije je suspendovao sednicu katalonskog parlamenta I proglasio je nelegalnom, dok je policija blokirala prilaz zgradi. Ipak, po katalonskim zakonima, ako tamošnja skupština potvrdi nezavisnost izglasanu na referendumu, Barselona otpočinje šestomesečni proces koji predviđa razgovore o otcepljenju od Španije pre regionalnih izbora. Francuska i Nemačka su najavile da neće priznati nezavisnost, dok Škotska poručuje da Madrid treba da poštuje rezultat referenduma u Kataloniji.

XS
SM
MD
LG