Linkovi

Španski sud zove Pudždemona, on ipak nije tražio azil u Belgiji


Predsednik Katalonije Karles Pučdemont peva katalonsku himnu u parlamentu nakon glasanja o nezavisnosti u Barseloni, Španija, 27. oktobra 2017.
Predsednik Katalonije Karles Pučdemont peva katalonsku himnu u parlamentu nakon glasanja o nezavisnosti u Barseloni, Španija, 27. oktobra 2017.

Dojučerašnji predsjednik Katalonije, Karles Pudžemon, našao se u Briselu, zajedno sa nekoliko članova razriješene katalonske vlade. Iako belgijska nacionalistička stranka NVA tvrdi kako će Pudžemon u Belgiji tražiti i dobiti politički azil, on to kategorično odbija, pojašnjavajući da on i katalonska kriza nisu belgijski, već evropski problem. Akciju Madrida on vidi kao nasilje nad demokratijom, mada potvrdjuje da će učestvovati i priznati rezultate za decembar sazvanih izbora. Medjutim, hoće li ih priznati i Madrid, pita Pudžemon.

Tijesno je bilo u briselskom pres centru, koji nije mogao da primi sve novinare zainteresovane za konferenciju za novinare dojučerašnjeg predsjednika Katalonije. On sam, svjestan medijske pažnje, objavljuje novu političku taktiku- izbjegavanje nasilja.

Država ne može da bude izgradjena na nasilju, ne možemo da budemo uvučeni u scenarij koji je odbacila vlada koja se zalagala za nezavisnost Katalonije, kaže on, naglašavajući da odluke Madrida nemaju pravnu valjanost. Oni progone ideju, a ne zločin - traže 30 godina zatvora za svakog od nas.

Sam dolazak u Brisel ne znači traženje političkog azila u Belgiji.

"Ja nisam ovdje kako bih tražio politički azil. Ovo nije belgijsko pitanje. U Briselu sam kao glavnom gradu Evrope. Ovo nije stvar belgijske politike, nema nikakve spone sa tim, ovdje sam da bih radio slobodno i bezbjedno", rekao je Pudžemon.

U Kataloniju bi se vratio samo sa garancijama da će se povući optužnica protiv njega i članova smijenjene katalonske vlade, dok predstavnici te vlade tvrde da su spremni i otići na 30 godina u zatvor ukoliko im se održi pošteno, nepristrasno sudjenje.

Bivši katalonski predsjednik kaže i da će ispoštovati rezultate vanrednih izbora koje je Madrid najavio za 21. decembar.

"Španski vladu pitam: hoće li učiniti isto?"

Sa današnje pres konferencije je poslat i apel katalonskim radničkim sindikatima da učine sve što mogu kako bi se izbjegla destrukcija katalonskog ekonomskog sistema.

Španski vrhovni sud pozvao je svrgnutog katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona i još 13 smenjenih ministara da se pojave pred sudom u četvrtak u 9 ujutru.

Španski tužilac objavio je da će podići optužnicu da podsticanje pobune i proneveru protiv Pudždemona i njegovih kolega koji su trenutno u Briselu iz "bezbednosnih razloga i zbog slobode".

Video: Katalonski lideri beže u Belgiju

Catalan Independence Leaders Flee to Belgium as Spain Seeks Rebellion Charges
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Glavni tužilac Hoze Mauel Maza rekao je u ponedeljak da će podići optužnice protiv katalonskih lidera koji su predvodili secesiju od Španije. Na sudu je da odluči da li će nastaviti sa optužnicom, koja bi pravno mogla da rezultira dugotrajnim zatvorskim kaznama, uključujući i 30 godina zatvora za pobunu.

Katalonija je održala referendum 1. oktobra sa pitanjem da li taj autonomni region treba da se odvoji od Španije. Vlada u Madridu je odbila pokušaj secesije, a nakon što su katalonski zakonocavci proglasili nezavisnost prošle nedelje, centralna vlada je preuzela kontrolu nad regionom i raspustila lokalni parlament.

Novi izbori raspisani su za decembar, a katalonska separatistička partija najavila je da će imati svoje kandidate.

XS
SM
MD
LG