Linkovi

Sukob demonstranata i policije na protestima u Barseloni


Sukob demonstranata i policije na protestima u Barseloni
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Demonstranti na ulicama Barselone

Sukobi demonstranata i policije obeležili su šesti dan protesta u Barseloni koji se održavaju zbog pritvaranja rep muzičara Pabla Hejsela po optužbama za promovisanje terorizma i vređanja španske kraljevske porodice.

Naučili ste nas da je miroljubivost besmislena”, bio je jedan od napisa koji su sa sobom nosili demonstranti kojih se u prestonici Katalonije bilo oko hiljadu.

Deo okupljenih policajce je gađao bocama, kamenicama i uličnim kantama za smeće.

Tokom protesta pljačkan su prodavnice u jednoj od najpoznatijih šoping četvrti u Barseloni “Pasaž de Gracija” - istovremeno razbijajući stakla na poznatoj koncertnoj dvorani “Palau de la Muzika”.

Više od 90 osoba privedeno je u Kataloniji i u drugim španskim oblastima i otkako je Hejsel uhapšen pritvoren u utorak. Tokom dosadašnjih protesta jedna ženska osoba u Barseloni je izgubila život.

Devetomesečna zatvorska kazna koja je izrečena muzičaru, u španskoj javnosti poznatom po kritikovanju državne politike, inicirala je debatu o slobodi govora – kao i proteste koje su u pojedinim slučajevima prerasli u nasilje.

Oskarovac Havijer Bardem jedan je od umetnika, političara i javnih ličnosti koji su zatražili promenu zakona koji se odnosi na slobodu izražavanja.

Španska vlada je protekle sedmice saopštila da će ukinuti zatvorske kazne za krivična dela koja se odnose na slučajeve iz oblasti slobode govora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG