Linkovi

Demonstranti u Kataloniji zahtevaju oslobađanje separatističkih lidera


Demonstrati nose obeležja Katalonije na Univerzitetskom trgu tokom jednodnevnog štrajka u Barseloni, 3. oktobra 2017.

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u utorak uveče u Barseloni protiv španskog hapšenja dvojice katalonskih separatističkih lidera.

Demonstranti su nosili sveće i napise zahtevajući oslobađanje predsednika organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Đordija Sančesa i predsednika kulturnog udruženja Omnium, Đordija Kuišara, koji su zadržani u pritvoru zbog mogućih optužnica za pobunu.

Tužioci optužuju dvojicu lidera separatista za izazivanje nasilja protiv policije tokom proindenpendističkog marša prošlog meseca.

Katalonski lideri nazvali su njih dvojicu političkim zatvorenicima, što vlada negira.

Ranije u utorak, španski vrhovni sud presudio je da je katalanski referendum o nezavisnosti bio nezakonit, zaključujući da je regionalni zakon koji podržava glasanje prekršio španski ustav.

Katalanska vlada usvojila je "zakon o referendumu o samoopredeljenju" 6. sepmtebra. Španski visoki sud odlučio je da zakon mira biti privremeno suspendovan, španska vlada mu se usprotivila, ali je Katalonija nastavila sa organizacijom referenduma 1. oktobra.

Prema odluci suda, suspenzija će trajati pet meseci dok sudije ne izađu sa odlukom, ali proindependistička koalicija koja je na vlasti u Kataloniji tvrdi da je univerzalno pravo na samoopredeljenje iznad španskih zakona.

Portparol katalanske vlade, Žordi Turul, rekao je novinarima u utorak da se Katalonija neće "predati" po pitanju secesije i ponovio poziv na razgovore sa Madridom o onome što je nazvao "demokratskim mandatom" za nezavisnost.
Španija je dala rok Kataloniji do čertvrtka da poništi sve poteze koje je učinila na otcepljenju, ili će se suočiti sa direktnom vlašću Madrida.

Katalonija, španski najprosperitetniji region, dom je za 7,5 miliona ljudi. Njen glavni grad, Barselona, jedna je od glavnih turističkih destinacija u Evrpi.

Katalonija ima svoj jezim i kulturu i duboko je podeljena po pitanju nezavisnosti.
Katalanska vlada rekla je da je 90 odsto Katalanaca, koji su učestvovali na referendumu 1. oktobra, glasalo za nezavisnost od Španije. Mnogi protivnici nezavisnosti bojkotovali su glasanje, oborivši odziv na oko 43 odsto izašlih glasača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG