Linkovi

Socijalisti pobedili u Španiji, u parlamentu i ekstremna desnica


Glasanje na biračkom mestu u Madridu (Foto: Reuters/Javier Barbancho)

Španski premijer Pedro Sančez, posle izbora u nedelju, ima veliku šansu da ostane na tom položaju, iako se suočava sa višenedeljnim ili čak višemesečnim pregovorima o formiranju vlade u novom, duboko podeljenom parlamentu.

Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, niti blok levičarskih, niti desničarskih stranaka nema jasnu prednost u parlamentu.

Socijalisti vode sa 123 od 350 mesta u parlamentu, krajnja levica Unidad Podemos 42, konzervativna Narodna stranka 65, stranka desnog centra "Građani (Sijudadanos) 57 i esktremno desničarski Voks 24 mesta.

Španci su glasali u skoro rekordnom broju na najtešnjim izborima u poslednjih više decenija.

Španski premijer i kandidat Socijalističke partije Pedro Sančez sa pristalicama u Toledu, 26. aprila 2019.
Španski premijer i kandidat Socijalističke partije Pedro Sančez sa pristalicama u Toledu, 26. aprila 2019.

Biračka mesta zatvorena su u osam uveče po lokalnom vremenu, a glasalo se na trećim izborima za četiri godine. Na svakim prethodnim izborima, urušena je višedecenijska dominacija dve najveće strane, socijalista i konzervativne Narodne stranke.

Kako ocenjuju pojedini analitičari, Voks je jedan od velikih pobednika izbora, s obzirom na to da će ekstremna desnica imati značajan broj mesta u parlamentu, prvi put od okončanja Frankove vojne diktature 1970-tih.

Strah i prezir

Mnogi birači strahovali su za budućnost zemlje.

"Više sam pristalica Sijudadanosa (partije desnog centra) ili Narodne stranke, ali se plašim kranje desnice, zbog čega sam glasao za socijaliste", kaže 27-godišnji Hulio Sezar Galdon.

S obzirom na to da je trauma od Frankove vojne diktature i dalje sveža u sećanju starije generacije, Španija se dugo smatrala otpornom na nacionalistički i populistički talas koji je zahvatio veći deo Evrope.

Međutim, pojedini nisu oklevali da glasaju za esktremnu desnicu i partiju Voks, koja odbacuje Frankovu ideologiju, ali se zalaže za ukidanje zakona, kojim se zabranjuju fašistički simboli iz perioda Frankove diktature.

"Prošli put sam glasao za konzervativce. Ovog puta za Voks, koji donosi nešto novo, španske vrednosti koje je Narodna stranka počela da gubi", kaže 50-godišna stanovnica Madrida Paula de Kaje.

Odlučuje Katalonija?

S obzirom na to da ni desničarske, ali ni levičarske partije verovatno neće osvojiti parlamentarnu većinu, o formiranju vlade bi mogli da odlučuju poslanici iz Katalonije, koji podržavaju nezavisnost.

Ako Sančezu bude bila potrebna podrška separatista, uz Podemos, da bi ostao na položaju premijera, razgovori bi mogli da budu dugi sa neizvesnim ishodom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG