Linkovi

Rahoj: Nema dijaloga sa Katalonijom


Španski premijer Marijano Rahoj
Španski premijer Marijano Rahoj

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost pregovora sa Katalonijom koja je suspendovala primenu deklaracije o nezavisnosti kako bi o tom pitanju pregovarala sa Madridom. Rahoj je u parlamentu, govoreći o trenutnoj političkoj krizi u Španiji, rekao da ne može biti dijaloga ako postoji pretnja od jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije i da pregovori o tom pitanju nisu u okviru Ustava. Barseloni je dao rok od 5 dana da se izjasni.

Oduvek sam verovao u dijalog kao način za rešavanje konflikata, u politici, u svakodnevnom životu, na svim poljima. Ali, moram da upozorim, jer su mnoge stvari izrečene, da nije prihvatljivo da pod okriljem navodnog dijaloga jedna strana nameće svoje stavove koji drugoj strani nisu prihvatljivi. Nije moguće prihvatiti dijalog o pitanju koje je izričito zabranjeno Članom 2 našeg Ustava – da se pregovara o suverenitetu koji pripada Špancima i da se razgovara o nedeljivom jedinstvu Španije. I to je ono što mnogi medijatori treba da imaju na umu, od kojih je većina sa dobrim namerama ponudila da posreduje u pronalaženju rešenja. Zahvalan sam na brizi i interesovanju, ali ne postoji mogućnost medijacije između demokratskog zakona i kršenja zakona.“

Rahoj je rekao da je voljan da razmotri I promenu ustava, jer nije reč o “večitom zakonskom propisu”. Ali, kako je naglasio, I ustavne promene se moraju sprovesti kroz unapred utvrđene procedure.

Za incidente prilikom glasanja na referendum o nezavisnosti Katalonije, 1.oktobra, španski premijer je okrivio regionalne vlasti.

“Nikome se ne dopada ono što se desilo 1.oktobra. Niko ne može biti srećan ni zadovoljan onima što je video, farsom glasanja I očiglednim manipulacijama protiv španske policije I civilne garde. Ništa od toga nije moralo da se desi. Ali jedini odgovorni za to su oni koji su opsesivno sprovodili svoju ideju, znajući da je apsolutno neodrživa.”

Pudždemon privremeno suspendovao nezavisnost, pozvao Madrid na pregovore

Katalonski lider Karles Pudždemon u parlamentu Katalonije
Katalonski lider Karles Pudždemon u parlamentu Katalonije

Katalonski regionalni lider Karles Pudždemon je zatražio od parlamenta da obustavi primenu deklaracije o nezavisnosti kako bi se o tom pitanju prvo razgovaralo sa Madridom. U govoru pred katalonskim parlamentom, Pudždemon je istakao da su građani Katalonije glasali za nezavisnost na referendumu I zatražio od španske vlade da otvori dijalog o novonastaloj politčkoj krizi.

Katalonski lider je upozorio da to pitanje nije unutrašnje, već evropsko I da se lošim odnosima Španije I Katalonije godinama niko nije bavio. Optužio je Španiju za “agresiju” prilikom glasanja na referendumu o nezavisnosti Katalonije, ali je pozvao da se trenutna kriza reši na miran I tolerantan način I uz dijalog.

“U ovom istorijskom trenutku, kao predsednik Katalonije želim da sprovedem volju naroda da Katalonija bude nezavisna država. Vlada I ja predlažemo parlamentu da suspenduje efekte deklaracije o nezavisnosti, kako bi u narednih nekoliko nedelja otpočeli dijalog bez kojeg nije moguće doći do rešenja. Čvrsto verujemo u to da je neophodno spustiti tenzije kako bi se posvećeno nastavilo ka tome da se ispune zahtevi građana Katalonije u skladu sa rezultatima referenduma 1.oktobra.

Portparol Vlade španskog premijera Marijana Rahoja rekao je da “Vlada odbacuje katalonsko prećutno proglašenje nezavisnosti” I istakao da ne može biti dijaloga ako su se katalonski lideri već odlučili za secesiju.

Analitičari ocenjuju da će Pudždemonov govor, u kojem je okrivio Madrid da ne želi da pregovara I kritikovao špansku vladu za progon secesionista, pogoršati trenutnu političku krizu.

Na referendum o nezavisnosti Katalonije 1.oktobra izašlo je nešto više od 40% upisanih birača, a za otcepljenje od Španije glasalo je više od 90% izašlih.

XS
SM
MD
LG