Trampov lični advokat voljan da svedoči u nastavku procesa opoziva

Rudolf Đulijani i Donald Tramp su dugogodišnji bliski saradnici

Rudi Đulijani, lični advokat predsednika Donalda Trampa i ključna figura u aferi sa Ukrajinom, rekao je da je voljan da svedoči u nastavku procesa opoziva predsednika SAD u Senatu.

"Svedočio bih, držao bih predavanje ili bih uradio ono što najbolje znam - pokušao da oborim slučaj", kazao je Đulijani novinarima na proslavi Nove godine na Floridi.

Predstavnički dom, u kojem su većina demokrate, je izglasao opoziv predsednika Donalda Trampa po dva osnova: zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Ne propustite: Donald Tramp - treći predsednik SAD opozvan u Predstavničkom domu

Demokrate su tvrdile da je Tramp od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio da objavi da je pokrenuo istragu o demokrati Džozefu Bajdenu, a da bi Ukrajini zauzvrat bila isplaćena vojna pomoć. Đulijani je bio ključni Trampov čovek na terenu.

Iako je lični advokat Donalda Trampa, Đulijani neće predsednika zastupati na u Senatu, već će njegov zastupnik biti Pat Sipoloni, advokat Bele kuće.

Svedočenje Rudija Đulijanija bi, ako se desi, moglo da razjasni mnogo toga.

Zvaničnici Trampove administracije su, tokom svedočenja u istrazi o opozivu u Predstavničkom domu, rekli da im je Tramp naložio da prate instrukcije Đulijanija u aferi sa Ukrajinom, čime je skrajnuo Stejt department. Đulijani je takođe putovao u Ukrajinu kako bi dobio kompromitujuće informacije o Bajdenu, Trampovom potencijalnom protivkandidatu na izborima 2020.

Ne propustite: Koja je uloga Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom?

Još nije poznato kada će biti nastavljen proces opoziva Donalda Trampa u Senatu.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nije zvanično uputila rezoluciju o opozivu u Senat i rekla je da to neće učiniti dok se ne utvre pravila suđenja predsedniku.

Suđenje je proces u kojem su senatori nezavisna porota, "optužnica" je rezolucija o opozivu koju presdstavljaju članovi Predstavničkog doma, predsednik ima svog pravnog zastupnika, a celim procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts.

Your browser doesn’t support HTML5

Šta je proces opoziva predsednika SAD?

Da bi predsednik bio razrešen dužnosti, potrebno je da za to glasa 67 od 100 senatora.

Većinu u Senatu imaju republikanci, a lider većine Mič Mekonel već je stao na stranu predsednika i rekao da želi kratak proces i brzo glasanje, bez pozivanja svedoka.

Lider demokratske manjine Čak Šumer želi da kao svedoke pozove visoke zvaničnike Trampove administracije - među njima šefa Trampovog kabineta Mika Mulvenija i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.