Linkovi

Kako izgleda suđenje predsedniku u Senatu?


Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da ga osudi dve trećine senatora - što je u ovom slučaju malo verovatno (Foto: Reuters/Jim Bourg)
Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da ga osudi dve trećine senatora - što je u ovom slučaju malo verovatno (Foto: Reuters/Jim Bourg)

Američki predsednik Donald Tramp je korak bliže tome da bude razrešen dužnosti, pošto je Predstavnički dom usvojio rezoluciju o njegovom opozivu. Sada bi postupak trebalo da pređe u Senat, gde će biti održano takozvano suđenje – koje nije pravni proces i ne predviđa krivične sankcije.

Ako se dokaže da je predsednik kriv, biće razrešen dužnosti. Suđenjem u Senatu predsedava predsednik Vrhovnog suda SAD.

U svakom drugom slučaju bi Senatom predsedavao potpredsednik, ali u ovoj situaciji bi to bio sukob interesa”, kaže Suzan Lou Blok Univerziteta Džordžtaun.

Suđenje predsedniku Amerike - politički, ne krivični proces
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Nekoliko članova Predstavničkog doma u Senatu će imati ulogu menadžera, odnosno zastupaće donji dom Kongresa, koji je izglasao opoziv predsednika. Predsednik takođe ima pravo da odabere svog zastupnika, koji će ga braniti od optužbi.

Senatori su na ovom suđenju u ulozi porotnika i saslušaće argumente zastupnika Predstavničkog doma i predsednika i potecijalne svedoke.

Da bi predsednik bio razrešen dužnosti, potrebno je da za to glasa dve trećine senatora.

“Predstavnici obe partije ili bar dobar deo njih bi morao da glasa za to da se predsednik razreši dužnosti”, ističe Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

Nijedan predsednik SAD nije razrešen dužnosti u Senatu

Suđenje predsedniku SAD u Senatu održano je samo dva puta u istoriji.

Suđenje predsedniku Endrjuu Džonsonu trajalo je turbulentnih 11 nedelja, u proleće 1868. Iskaze je dalo više od 40 svedoka. Senatori su držali govore u sali koja je bila prepuna publike.

Razmatralo se 11 tačaka za opoziv, a glasalo se o tri. Iako je većina senatora glasala za razrešenje Džonsona, nedostajao je jedan glas za potrebnu dvotrećinsku većinu da bi on zaista bio smenjen.

Dve trećine senatora je zaista veliki broj glasova potreban da bi predsednik bio smenjen”, napominje Tomas Švarc sa univerziteta Vanderbilt.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Suđenje predsedniku Bilu Klintonu odigravalo se u politički duboko podeljenom Senatu. Republikanci su imali većinu, ali su mnogi od njih išli na reizbor čiji je ishod bio neizvestan.

“U Senatu je tada bilo dovoljno pristojnosti i dobre volje sa obe strane, pa su lideri demokrata i republikanaca rekli da nisu saglasni oko ishoda, ali da su saglasni da proces treba da bude fer i dostojanstven. I tako je i bilo”, kaže Vilijam Galston sa Instituta Brukings.

Senatori su odluku doneli nakon što su, u prilično glatkom procesu, saslušali argumente zastupnika Predstavničkog doma i Klintonovih advokata. Svoja pitanja su mogli da šalju predsedavajućem sudiji koji ih je čitao naglas. Suđenje je trajalo četiri nedelje, a Senat nije bio ni blizu dvotrećinske većine potrebne za razrešenje Klintona.

Sada suđenje u Senatu čeka Donalda Trampa, a pravila tog procesa odrediće lider većine Mič Mekonel. Da bi Tramp bio smenjen sa mesta predsednika, potrebno je da za to glasa 67 od 100 senatora. 53 senatora su članovi Trampove Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG