Sudija Miodrag Majić dobio nagradu "Verica Barać"

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić prima nagradu "Verica Barać" koju za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u Beogradu, 26. decembra 2019. (Foto: Rade Ranković, VoA)

BEOGRAD - Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić dobio je ovogodišnju nagradu "Verica Barać" za pojedinačno dostignuće u borbi protiv korupcije, koju dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, Majić je dobrio nagradu kao borac za nezavisnost sudstva i pravnu državu, a na današnjoj dodeli priznanja, on je istakao da je nagradu dobio u društvu u kome je borba protiv korupcije na najnižem nivou i u vreme velikog broja afera u koje su umešani visoki državni zvaničnici:

"Potpuna obamrlost pravosuđa i njegovo svakodnevno ponižavanje, sve je vidljivije ćutanje kolega, blokada i marginalizovanje kontrolnih tela, svakoga dana, bojim se, bliže nas krahu pravne države. U takvim okolnostima ne mogu a da se ne zapitam - da li sam zaista učinio dovoljno? Biću potpuno iskren - zbog svega poemenutog osećam se pomalo kao za hrabrost odlikovani vojnik čija je armija kapitulirala", naglasio je Majić.

Ne propustite: Nijedna vlast ne smanjuje pritisak na pravosuđe

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević je ocenio da Srbija nije dovoljno uradila u borbi protiv korupcije, o čemu govori i pad na listi Transparensi internešenela za 2018. godinu sa 77. na 87. mesto, među 180 država.

On istakao važnost nezavisnog pravosuđa i ulogu medija u borbi protiv korupcije, a podsetio je i na reči nekadašnje predsednice Saveta Verice Barać da je Srbija "država zarobljena u okovima korupcije", i dodao da je zabluda da prelazak iz autoritarne vlasti u demokratiju znači smanjenje korupcije:

"Od 2000. godine svi politički i partijski programi govore o borbi protiv korupcije. Oni su važan deo koalicionih sporazuma i oni su deo obećanja koji se daju građanima. Partijske garniture na vlasti se menjaju, ali se i tolerišu. Pitanje je - ko je u suštini odgovarao, ko se nije vratio političku scenu i pored svih kritika koje su mu upućivane. Tu se vidi značaj sistemske korupcije i njeni mehanizmi", istakao je Milićević.

Ne propustite: Visoki savet sudstva osudio napade poslanika na sudiju Majića

"Nikada borba za slobodu reči, za slobodu medija i za javno iznošenje istine nije bila teža. I mislim da borba tek predstoji i da će biti još teža. Ako nemate slobodnu reč, nemate ni slobodu. Onda ne postojite. A ako nemate slobodu - borba protiv korupcije je samo neka želja, fikcija i misao", izjavila je za Glas Amerike bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije i ekspert UN za borbu protiv organizovanog kriminala Miroslava Milenović.

Nagrada Saveta za borbu korupcije "Verica Barać" ustanovljena je 2011. godine i do sada su je dobili Rodoljub Šabić, Zagorka Golubović, Vladimir Radomirović, Danica Vučenić, radio-emisija "Talasanje", Predrag Koraksić - Koraks, Dušan Teodorović, Dušan Petričić i nedeljnik "NIN" i njegov urednik Milan Ćulibrk.