Linkovi

Komentarisanje nepravosnažnih presuda - "upad u pravosuđe"


Učesnici konferencije YUCOM-a

Komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka je brutalni politički upad u pravosuđe sa namerom da se na njega utiče, rečeno je u četvrtak na okrugom stolu o javnim istupima političara kojima se ugrožava nezavisnost pravosuđa, uz iskazani pesimizam po pitanju toga da li će se situacija na tom planu promeniti.

Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka usvojio je Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja 20. jula 2017. godine. Prema kodeksu, poslanici su u javnim nastupima dužni da poštuju načela pretpostavke nevinosti. Situacija je, međutim, daleko od propisane, ocenili su učesnici skupa koji je organizovao Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izjavio je da bi voleo da se raspravlja o njegovim odlukam u javnosti, ali da su ovde "komentari lični, ko je kriv, a ko nije nipošto, koga dajemo, a koga ne".

Video: Sudija Majić o komentarisanju sudskih presuda
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

To je, smatra Majić, vrsta direktnog političkog uticija putem medija sa očekivanim ishodom da sudije i tužioci ne donesu odluke suprotne interesima onih koji su u nekom peridu, sada ili pre, "gospodari vode i vatre", ili više neće biti na svojim funkcijama.

Predsednik Udružena tužilaca Goran Ilić je, govoreći o zatvorenosti tužilaštva za javnost, ocenio da se tužioci ustručavaju da daju izjave o važnim temama, jer politika presudno utiče na njihove karijere.

On smatra da bi, na primer, u slučaju Savamala bilo korisno da prvi osnovni tužilac održi povremeno konferencije za novinare i obavesti javnost o tome šta je preduzeo i da li eventualno postoje neke "prepreke" u radu na tom predmetu.

Govoreći o tone zašto se još tužioci ne oglašavaju, on je naveo i da se važni krivični postupci dugi niz godina doživljavaju kao sredstvo političke borbe.

Predstavnici izvršne vlasti nisu spremni da prepuste zasluge tužiocima i uopšte pravosuđu za uspeh, nego brže bolje trče da daju izjave o važnim predmetima, rekao je Ilić i ocenio da ne očekuje da će se išta na tom polju uskoro promeniti.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić nema optimističnu prognozu kada je u pitanju komentarisanje sudskih presuda, uprkos tome što je donet Kodeks.

"Propaganda umesto informisanja" i miran rad pravosuđa i tužilaštva se medjusobno isključuju, rekla je ona.

"Ili imate propagandu ili imate tužilaštvo i pravosuđe na miru", rekla je Čomić i dodala da bi rešenje za ovakvo stanje moglo da bude integritet narodnog poslanika.

"Cela knjiga o integritetu staje u dve reči koje glase: 'Ne, neću'", rekla je ona i objasnila da poslanici u skupštini nisu poslanici vlasti ili opozicije, nego poslanici Narodne skupštine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG