Protest za odbranu prava žena i devojaka u Prištini

Protest za odbranu prava žena i devojaka na Kosovu, u Prištini 26. avgusta 2021. (Foto: VOA)

Nekoliko desetina ljudi okupilo se na protestu za odbranu prava žena i devojaka na Kosovu i zatražilo razrešenje svih sudija, tužilaca i policajaca koji, kako je navedeno, slučajeve nasilja nad ženama na Kosovu ne shvataju ozbiljno.

Protest je održan samo nekoliko dana pošto je u Uroševcu ubijena osamnaestogodišnja Marigona Osmani. Glavni osumnjičeni je njen muž Dardan Krivaka, koji je imao i saučesnika. Obojica su uhapšena i određen im je pritvor od mesec dana. Sa protesta je zatreženo i da se slučajevi nasilja nad ženama tretiraju kao primarni i hitni suačajevi.

„Dole patrijarhalne institucije“, “Pravda za žene žrtve porodičnog nasilja”, “Sigurnost za žene”, samo su neke od poruka ispisane na transparentima, koje su na protestu u Prištini nosili okupljeni. Oko stotinak članova udruženja koja se na Kosovu bave pravima i položajem žena organizovali su protestnu šetnju od ministarstva pravde do ministarstva unutrašnjih poslova, a završili je protestom ispred glavne zgrade Vlade Kosova.

Ne propustite: Tek svaka deseta žena na Kosovu prijavljuje da je žrtva nasilja u porodici


„Ova protestna šetnja ima sledeće zahteve: tretiranje femicida kao hitne situacije na nacionalnom nivou, osnivanje odeljenja u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova za sprečavanje i lečenje od femicida, praćenje, sankcionisanje i razrešenje kosovskih sudija, tužilaca i policijskih službenika koji slučajeve nasilja nad ženama ne shvataju ozbiljno. Pravda za ubijene žene”, rekla je jedna od organizatorki protesta.

Podršku okupljenima prižila je ispred Ministarstva pravde Kosova, ministarka Aljbuljena Hadžiju. Ona je za Glas Amerike rekla da podržava “svaki vid protesta kojim građani pozivanju na pravdu i kažnjavanje kriminalaca”.

„Republika Kosovo se i dalje suočava sa patrijarhalnim mentalitetom gde se smatra da muškarac ima pravo da siluje bilo fizički ili psihički ženu, zato ovaj mentalitet mora da se promeni. Što se tiče odgovornosti institucija mi ćemo raditi neprestano za jedan sistem nezavisnog sudstva koji ne štiti kriminalce, takođe ćemo se angažovati u adresiranju nedostatka ekonomskog razvoja, jer samo ekonomski razvoj pruža bolje mogućnosti za žene i devojke da one ne bi dalje trpele nasilje u svojim porodicama, ali s druge strane i za kvalitetno obrazovanje, koje je takođe veoma važno”, rekla je Hadžiju.

Ispred zgrade Ministrastva unutrašnjih poslova Kosova učesnike protesta sačekao je ministar Đeljalj Svećla, čiju su ostavku okupljeni zahtevali uz parolu „Ovo ministarstvo ima pune ruke krvi žena“. Svećla je kazao da je zatražio od Policijskog inspektorata Kosova hitnu inspekciju svih policijskih radnji u slučaju nedavnog ubistva Marigone Osmani u Uroševcu. Rekao da je u okviru Uprave policije već osnovana radna grupa koja će detaljno istražiti ceo slučaj ubice i saučesnika ubice Marigone, od njihovog prvog kršenja zakona pa do njenog ubistva.

Ne propustite: Znatno više porodičnog nasilja u vreme pandemije

Za mene je važno da se bilo ko da je kriv identifikuje i izvede pred lice pravde. Nije dovoljno da se ova dva zločinca izvedu pred lice pravde za ubistvo Marigone Osmani. Svi oni koji su učinili propuste u ovom slučaju treba da odgovaraju. Oni koji su odgovorni za ozbiljna kršenja koja su dovela do ubistva Marigone trebalo bi da budu izvedeni pred tužilaštvo i pravosuđe", kazao je Svećla.

Prema zvaničnim podacima policije Kosova samo u prvih šest meseci ove godine zabeležena su 1.132 slučaja nasilja u porodici, gde su uglavnom žrtve žene, što je za 122 slučaja više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše slučajeva nasilja zabeleženo je u junu - čak 235.