Linkovi

Žene i dalje manje zastupljene u parlamentima od muškaraca


Protest žena uoči 8. marta u Ekvadoru
Protest žena uoči 8. marta u Ekvadoru

Izveštaj Interparlamentarne unije (IPU) objavljen uoči Međunarodnog dana žena, pokazuje da širom sveta u parlamentima ima sve više poslanica, ali da ih je i dalje mnogo manje u odnosu na muške poslanike.

Podaci pokazuju da su četvrtina predstavnica u parlamentima žene, ali da će, ako se nastavi ovim tempom, biti potrebno još 50 godina da bi se njihov broj izjednačio sa muškarcima.

Ruanda, Kuba i UAE su tri najviše rangirane zemlje po broju žena u parlamentu, sa više od 50 procenata. Interparlamentarna unija ocenjuje da je to zbog obaveznih kvota o zastupljenosti žena.

Generalni sekretar IPU Martin Čungong kaže da žene ne postaju članice parlamenta zbog diskriminacije, a u nekim zemljama postoje i zakoni koji im zabranuju da se kandiduju.

"Proteklih godina u fokusu je nasilje nad ženama, a postoje i dokazi da se žene uzdržavaju od ulaska na opasan teren politike gde mogu biti žrtve maltretiranja, seksizma i nasilja. I protiv toga se moramo boriti".

Izveštaj IPU pokazuje da ima i određenog napretka.

Na američkom kontinentu žene čine 32,4 odsto političkih predstavnika, uprkos pokušaju da se njihovo prisustvo smanji u Latinskoj Americi. U kongresu SAD žene čine 27 odsto što je najviše u istoriji.

U Africi su najviše napredovali Mali i Nigerija. U Evropi žene, u proseku, čine 30 odsto u parlamentima, a na Bliskom istoku i Severnoj Africi taj procenat je 17 odsto.

Najgore stoje zemlje azijsko-pacifičkog regiona. U Papui Novoj Gvineji i Vanatuu nema žena u parlamentima.

Izveštaj je pokazao da je pandemija koronavirusa negativno uticala na zastupljenost žena u parlamentima širom sveta.

XS
SM
MD
LG