Linkovi

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu u slučaju seksualnog nasilja u Petnici


ILUSTRACIJA - Zaustavite nasilje nad ženama

Nakon što je pet žena ispričalo svoja iskustva proživljenog seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica za nedeljnik Vreme, reagovali su i drugi polaznici Petnice i udruženja za zaštitu žena i žrtava nasilja.

Pet žena je za Vreme ispričalo da su u periodu od 2003. do 2014. bile žrtve seksualnog nasilja i uzmeniravanja od strane muškarca označenog kao S. koji je zloupotrebljavao svoj autoritet i terao ih da rade stvari koje nisu želele. Kako su žrtve navele, one su upravu Petnice upoznale sa onim kroz šta su prolazile, ali ništa nije preduzeto protiv nasilnika S. Vreme navodi da je sa njim prekinut radni odnos 2017, ali da je uprkos tome povremeno bio angažovan po ugovoru do 2019.

Zaštitnik građana saopštio je da je povodom informacija iz medija da je nekoliko bivših polaznica prijavljivalo seksualno zlostavljanje u Petnici, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i te obrazovne ustanove, prenosi Fonet.

Zaštitnik građana od resornog ministarstva traži da ga u roku od 15 dana izvesti da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje polaznica seminara u Petnici i na koji način je po njima postupalo, piše u saopštenju. Od Istraživačke stanice Petnica zaštitnik građana traži da ga u istom roku obavesti da li je uprava ove ustanove imala saznanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja polaznica i na koji način je ustanova postupala u svakom od prijavljenih slučajeva.

Koordinatorka tela za rodnu ravnopravnosti i ministarka Zorana Mihajlović konstatovala je u četvrtak da je tadašnja uprava Petnice zataškavala celu priču i najavila da će nadležno ministarstvo reagovati i pozvati na profesionalnu odgovornost.

Pismo podrške žrtvama

Nakon svedočenja o seksualnom nasilju, oglasili su se i drugi polaznici Petnice pismom podrške žrtvama seksualnog nasilja, ističući da je njihov "hrabri pristup znak najveće podrške postojanju institucija kao što je Petnica, koja treba da neguje naučno i kritičko mišljenje i šitit svoje članove".

"Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica, njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile", navodi se u saopštenju, prenosi Fonet.

Dodaje se da im je žao što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve.

Organizacije traže smenu direktora

Sadašnji direktor Petnice Nikola Božić je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da Petnica "podržava svoje koleginice i "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

"Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je Božić, ali nije odgovorio na pitanje RSE da li je slučaj prijavljen policiji.

Kolektiv Ženska solidarnost i inicijativa Verujem ti zatražile su ostavku Nikole Božića, kao i osnivanje feministričke radne grupe koja će istražiti slučajeve seksualnog nasilja i pružiti adekvatan odgovor polaznicama Petnice i podršku za žrtve nasilja, prenosi Fonet.

Ističe se da su javna svedočanstva nekadašnjih polaznica Petnice od suštinskog značaja za zaustavljanje daljeg seksualnog nasilja i eksploatacije devojčica.

"U ovom slučaju, dokaz o institucionalnoj nemarnosti i ignorisanju žena i devojčica koje se usude da prijave seksualno nasilje, ogleda se u činjenici da su žrtve godinama unazad bezuspešno pokušavale da dobiju reakciju na preživljeno nasilje od uprave Istraživačke stanice Petnica, kao i od policije", navodi se u saopštenju.

Tvrdnje o seksualnom nasilju su treća velika afera ove vrste koja je ove godine izbila u srpsku javnost, posle optužbi brojnih polaznica škole glume da ih je seksualno zlostavljao učitelj, preko javnog istupa glumice Danijele Štajnfeld koja tvrdi da je silovao kolega Branislav Lečić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG