Linkovi

Zvaničan kraj istrage Rusije u Predstavničkom domu


Republikanski kongresmen iz Teksasa Majk Konavej, koji je rukovodio istragom rusije u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma
Republikanski kongresmen iz Teksasa Majk Konavej, koji je rukovodio istragom rusije u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma

Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, koji predvode republikanci, zvanično je proglasio da je okončao istragu Rusije, navodeći u svom završnom izveštaju da nije pronašao dokaze da je izborni štab predsednika Donalda Trampa bio u dosluhu sa Rusijom, tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

Zaključku izveštaja oštro se protive demokrate u tom odboru, koje tvrde da odbor nije intervjuisao dovoljno svedoka ili prikupio dovoljno dokaza da podrži svoj zaključak.

Istraga je započela obećanjima o dvostranačkoj saradnji, ali je ipak podlegla stranačkim razmiricama. Republikanci su već objavili glavna otkrića istrage prošlog meseca, dok istrage ruskog mešanja u izbore, koje sprovode specijalni istražitelj Robert Maler, te senatski odbori za obaveštajna pitanja i pravosuđe - još traju.

Odbor Predstavničkog doma jeste utvrdila da je Rusija pokušala da unese pometnju u SAD preko sajbernapada i društvenih medija.

Neki delovi izveštaja su ostali sakriveni zbog pitanja nacionalne bezbednosti, ali republikanci najavljuju da će izvršiti pritisak na obaveštajne agencije, kako bi mogli da objave više podataka.

Predsednik Tramp je mnogo puta do sada ponovio da "nije bilo dosluha", a tokom susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozdravio je zaključke izveštaja i ponovo kritikovao istragu Rusije.

"To je lov na veštice", rekao je Tramp.

"Nije bilo dosluha sa Rusijom, da li verujete? Ona verovatno ne može da veruje, ako uopšte i može. Izveštaj je bio veoma smažan, nije bilo dosluha Trampove kampanje i ruskog naroda. Uvek sam to govorio, a isto tako niko nije oštriji prema Rusiji od mene. A ako možemo da se složimo s Rusijom, to je dobro, ane loše. Ipak, jasno su pomenuli i da je kampanja Klinton dala doprinos Rusiji. Možda bi to trebalo da se ispita".

XS
SM
MD
LG