Linkovi

Trampov zet poriče dosluh sa Moskvom


Viši savetnik Bele kuće Džered Kušner dolazi na Kapitol Hil u pratnji svog advokata.
Viši savetnik Bele kuće Džered Kušner dolazi na Kapitol Hil u pratnji svog advokata.

Džered Kušner, zet američkog predsednika Donalda Trampa i jedan od njegovih najbližih savetnika izjavio je da se sastao sa ruskim zvaničnicima četiri puta tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje i posle izbora ali da nije bio u dosluhu sa njima niti bilo kojom drugom stranom vladom.

Kušner je u ponedeljak objavio saopštenje na 11 stranica uoči svog svedočenja iza zatvorenih vrata pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja i sutrašnjeg svedočenja pred istim odborom Predstavničkog doma. Obe kongresne komisije ispituju rusko mešanje u prošlogodišnje američke izbore.

"Zapisi i dokumenta koja dostavljam će pokazati da sam imao možda četiri kontakta sa ruskim predstavnicima od hiljada kontakata tokom kampanje i tranzicije, od kojih nijedan nije na bilo koji način uticao na izbore niti bio posebno vredan pamćenja", napisao je Kušner.

Posle pretresa u Senatu, Kušner je odlučno izjavio medijima da nije uradio ništa loše:

“Od kada se to pitanje otvorilo u martu, dosledno sam odgovarao da sam spreman da podelim sve informacije koje imam sa istražnim telima, što sam učinio danas. Zapisi i dokumenti koje sam dobrovoljno dostavio pokazaće da su svi moji postupci bili ispravni i da su se odigrali u okviru normalnog toka događaja jedne vrlo jedinstvene kampanje. Želim da budem jasan - nisam bio u dosluhu sa Rusijom niti znam ikoga u kampanji ko jeste bio. Nisam imao nikakve nedolične kontakte. Nisam se oslanjao na ruska sredstva u svom poslovanju i bio sam potpuno transparentan pri pružanju svih informacija koje su zatražene od mene."

WATCH: Kushner arrives on Capitol Hill

Jared Kushner Arrives at Congress to Testify on Russia
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00


Trampov zet je opisao nekoliko kratkih sastanaka sa ruskim ambasadorom u SAD navodeći da su razgovarali o želji da se unaprede američko-ruski odnosi ali je demantovao izveštaje medija da su on i Sergej Kisljak vodili dalje razgovore telefonom.

Očekuje se da će kongresni odbori tražiti informacije o Kušnerovim kontaktima sa Rusijom, uključujući i sastanak u junu 2016. sa ruskom pravnicom i drugim ličnostima povezanim sa Moskvom.


Fokus istrage o Rusiji

Američki istražitelji koncentrišu se na taj susret od kada je predsednikov sin Donald Tramp Mlađi objavio imejlove u kojima iskazuje zainteresovanost za materijal koji je očekivao da će mu ruska pravnica dostaviti - inkriminišući materijal o demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, Trampovoj protivnici na izborima 2016.

Kušner je objavio svoje saopštenje dok predsednik Tramp na Tviteru iznosi nove oštre komentare na račun istrage o Rusiji. On je postavio pitanje zbog čega "kongresni odbori, istražitelji i sekretar za pravosuđe "pod pritiskom" Džef Sešns ne razmatraju "zločine i veze sa Rusijom" Hilari Klinton.


Tramp je prošle nedelje kritikovao Sešnsa što se izuzeo iz nadzora istrage Rusije koju vodi njegov Sekretarijat za pravosuđe, a što je dovelo do imenovanja nezavisnog specijalnog tužioca od strane Sešnsovog zamenika. Tramp je najvišeg demokratu u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavnčkog doma, Adama Šifa nazvao "ljigavi Adam Šif", opisujući ga kao "potpuno pristrasnog kongresmena koji razmatrajući "Rusiju" provodi sve vreme na televiziji iznoseći demokratska objašnjenja zbog čega su izgubili na izborima.

XS
SM
MD
LG