Linkovi

Mejlovi Trampa mlađeg potvrđuju komunikaciju s Rusijom


Natalija Veselnickaja i Donald Tramp mlađi
Natalija Veselnickaja i Donald Tramp mlađi

Novobjavljeni imejlovi pokazuju da je, tokom izbora u SAD 2016, ruska pravnica povezana sa vladom u Moskvi, obećala najstarijem sinu predsednika Trampa inkriminišuće podatke o demokrati Hilari Klinton. Mejlovi takođe pokazuju da je Donaldu Trampu Junioru rečeno da su ponuđene informacije deo napora ruske vlade da pomogne izboru njegovog oca. Kada ga je "Njujork tajms" obavestio da se sprema da objavi tu informaciju, Trampov sin je sam obelodanio prepisku sa američkim publicistom, koji je ugovarao sastanak Ruskinje Natalije Veselnickaje i Trampovog štaba.

U nastojanju da preduhitri "Njujork tajms", Donald Tramp mlađi na Tviteru je jutros objavio, kako tvrdi, kompletan niz imejlova, koji su doveli do prošlogodišnjeg sastanka sa ruskom pravnicom, navodno povezanom sa Kremljem. U porukama stoji sledeća rečenica Roba Goldstouna, poznanika koji je organizovao sastanak:

“Očigledno su u pitanju poverljive informacije s visokog nivoa, ali je deo podrške Rusije i njene vlade gospodinu Trampu”.

Nova informacija odnosi se na veliko pitanje, koje postavljaju obe strane: da li je Trampo štab sarađivao sa Rusijom da bi pobedio na izborima i da li je potencijalno prekršio zakon?

Den Ejbrams, pravni analitičar TV mreže ABC pokušao je da odgovori:

“Dosluh sa Rusijom nije krivično delo definisano zakonom. Ali postoji zakon o finansiranju kampanje, postoji izborni zakon, koji jasno kaže da se od stranih državljana ne smeju prihvatati stvari od vrednosti”.

Donald Tramp mlađi jutros je tvitovao: “Mediji i demokrate su uložili mnogo toga u priču o Rusiji. Ako je ovaj besmisleni sastanak sve što imaju, jasno je da su očajni”.

Senatori iz obe partije traže da svi koji su bili na tom sastanku budu ispitani u Kongresu – uključujući Donalda Trampa mlađeg, Trampovog zeta Džereda Kušnera i Pola Manaforta, tadašnjeg šefa Trampovog izbornog štaba.

Demokratski senator iz države Virdžinija Mark Vorner kaže:

"Ovo je prvi put da je javnost videla jasan dokaz da su se visoki članovi Trampovog izbornog tima sastali sa Rusima u pokušaju da dođu do informacija, koje bi mogle da nanesu štetu Hilari Klinton”.

Donald Tramp mlađi izrazio je spremnost da sarađuje sa senatskijm odborom za obaveštajna pitanja, ali njegov advokat tvrdi da predsednikov najstariji sin nije uradio “ništa loše”.

XS
SM
MD
LG