Linkovi

Nastavlja se prepucavanje Trampa i demokrata oko Malerove istrage


Specijalni tužilac Robert Maler koji vodi istragu o Rusiji
Specijalni tužilac Robert Maler koji vodi istragu o Rusiji

Kremlj je demantovao umešanost ruske vlade u američke predsedničke izbore 2016. Predstavnik Dmitri Peskov je rekao novinarima da su takvi navodi neosnovani. U medjuvremenu, Vašington je ponovo fokusiran na istragu o mešanju Rusije pošto je specijalni istražitelj Robert Maler podigao optužnice protiv 13 Rusa osumnjičenih za sprovodjenje masivne kampanje na društvenim mrežama sa ciljem da se pomogne republikancu Donaldu Trampu da porazi demokratu Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. Predsednik Tramp u tvitovima tvrdi da je lično oslobodjen optužbe u istrazi o mešanju Rusije – što demokrate I drugi oštro dovode u pitanje.

Optužnice Sekretarijata za pravosudje podignute u petak daju pravnu težinu onome što su višestruki kongresni odbori kao I američka obaveštajna zajednica okarakterisali kao mešanje ruskih entiteta pre, tokom I nakon predsedničkih izbora 2016.

Optuženi su navodno sproveli, kako je navedeno, informativni rat protiv Sjedinjenih Država sa ciljem da šire nepoverenje prema kandidatima I političkom sistemu uopšte”, rekao je zamenik Sekretara za pravosuđe Rod Rozenstin.

Predsednik Tramp je na Tviteru interpretirao te optužbe kao razlog da se okonča istraga mogućeg dosluha članova njegovoj izbornog štaba sa Rusima.

“Ako je cilj Rusije bio da stvori neslogu, poremećaj I haos u okviru Sjedinjenih Država, uz sve istrage u kongresnim odborima, istrage I mržnju prema stranci, oni su uspeli daleko više nego što su mogli I da se nadaju. Oni se smeju do suza u Moskvi. Opameti se Ameriko!”

“Postoje dve grupe koje su kreirale haos više od Rusa, a to su demokrate I vodeći mediji”, kaže za Foks Njuz zamenik portparola Hogan Gidli.

Tramp je takodje okrivio svog prethodnika rekavši da je Barak Obama “bio predsednik, znao za tu pretnju I nije ništa preduzeo” I dodao “ruska ‘obmana” se ticala pretpostavke da je Trampov izborni štab bio u dosluhu a Rusijom – a to nije nikada bio slučaj.”

“Samo zato što ove optužnice ne spominju dosluh ili učešće Amerikanaca ne znači da to neće biti slučaj u narednoj optužnici”, ocenjuje demokratski senator Ričard Blumental.

“Zadatak Roberta Malera je da otkrije koji su zakoni prekršeni I ko bi trebalo da ide u zatvor kao rezultat toga. Ne bi trebalo postaviti kriterijume tako nisko da je sve u redu, sem ako može da se desi da odete u zatvor”, kaže demokratski kongresmen Adam Šif.

Malerova istraga ni izdaleka nije završena I demorkate tvrde da nije odgovoreno na brojna pitanja koja bi mogla da imaju teške pravne posledice, kaže Šif.

“Da li ovo u suštini znači da su Rusi pružali pomoć izbornom štabu, što predstavlja kršenje izvesnog broja zakona vezanih za finansiranje kampanje? Da li ovo krši druge zakone koji zabranjuju strano mešanje u naše izbore? I da li je bilo Amerikanaca koji su kovali zaveru sa Rusima da to sprovedu? Da li su davane lažne izjave obaveštajnim agencijama u toku istrage?”

Pomenute optužnice nisu izgleda impresionirale rusku vladu. Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ih je odbacio kao nepotkrepljeno “brbljanje”.

XS
SM
MD
LG