Linkovi

Bajden imenovao dve žene sa generalskim činom da predvode vojne komande SAD


Predsednik SAD Džo Bajden korača u pratnji generalke Vazduhoplovnih snaga SAD Džekalaj Ovest generalke Laure Ričardson, u sklopu obeležavaja Osmog marta u Beloj kući, Vašington, 8. marta 2021.
Predsednik SAD Džo Bajden korača u pratnji generalke Vazduhoplovnih snaga SAD Džekalaj Ovest generalke Laure Ričardson, u sklopu obeležavaja Osmog marta u Beloj kući, Vašington, 8. marta 2021.

Predsednik Džo Bajden u ponedeljak je najavio imenovanje dve žene da predvode američke vojne komande. Njih dve će biti tek druga i treća žena koje će zauzimati tako visoke vojne položaje u Sjedinjenim Državama.

Generalka američkog vazduhoplovstva Džekalajn van Ovest, jedina žena koja je dostigla čin generala sa četiri zvezdice, najviši u vojsci, nominovana je za šeficu Komande za transport (USTRANSCOM).

Armijska generalka sa tri zvezdice Laura Ričardson nominovana je za vođu Južne komande (SOUTHCOM) koja pokriva Centralnu i Latinsku Ameriku. Ona će takođe dobiti četvrtu zvezdicu.

Ako Senat potvrdi njihove nominacije, Van Ovest i Richardson će slediti Lori Robinson, koja je bila prva žena koja je upravljala vojnom komandom. Predvodila je Severnu komandu (NORTHCOM) pre nego što se povukla 2018. godine.

"Svaka od ovih žena vodila je karijeru pokazujući neuporedivu veštinu, integritet i dužnost prema zemlji", rekao je Bajden predstavljajući dve generalke tokom kratkog govora u Beloj kući.

"Danas je Međunarodni dan žena i svi moramo da vidimo i prepoznamo dostignuća ovih žena u prebijanju barijera", dodao je on.

Vojska Sjedinjenih država ima 11 komandi, a sve ih vode generali sa četiri zvezdice.

Prošlog meseca, Njujork tajms je izvestio je da je Pentagon doneo odluku o nominacijama za Van Oust i Richardson još prošle godine.

Ali, prema Tajmsu, imenovanje je odloženo za vreme nakon predsedničkih izbora u novembru, jer se bivši ministar odbrane Mark Esper probojavao da tadašnji predsednik Donald Trump neće odobriti nominaciju jer je reč o ženama.

XS
SM
MD
LG