Linkovi

Tramp stavio veto na Zakon o odbrani


ARHIVA - Predsednik Tramp razgovara sa pripadnicima američkih oružanih snaga putem videolinka pred praznik - Dan zahvalnosti, 26. decembra 2020.
ARHIVA - Predsednik Tramp razgovara sa pripadnicima američkih oružanih snaga putem videolinka pred praznik - Dan zahvalnosti, 26. decembra 2020.

Predsednik Donald Tramp stavio je veto na Zakon o vojnoj potrošnji u vrednosti od 740 milijardi dolara, uprkos snažnoj podršci koju taj zakon ima u oba doma Kongresa, čime je stvorena mogućnost da prvi put u 60 godina zakon o finansiranju vojske ne bude usvojen.

Tramp je rekao da je stavio veto na Nacionalni zakon o finansiranju odbrane (NDAA) jer “ne sadrži ključne mere za nacionalnu bezbednost, a sadrži odredbe koje ne poštuju naše veterane i vojnu istoriju i suprotne su naporima moje administracije da stavimo Ameriku na prvo mesto u smislu nacionalne bezbednosti i spoljne politike. To je “poklon Rusiji i Kini”, rekao je Tramp u poruci članovima Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Iako je prethodnih osam puta predsednikov veto ostao na snazi zahvaljujući podršci Trampovih republikanaca u Kongresu, savetnici kažu da bi ovaj mogao da bude poništen. Predsednik Tramp treba da napusti položaj za samo nekoliko nedelja, 20. januara.

I Senat koji kontrolišu republikanci, i Predstavnički dom sa demokratskom većinom, usvojili su zakon o vojnoj potrošnji sa dovoljnom razlikom glasova da postoji i više od dvotrećinske većine potrebna da bi se poništio predsednički veto.

To znači da bi Tramp sada morao da ubedi desetine republikanaca da odbace rad na zakonu od 4.500 stranica koji je trajao skoro godinu dana i počnu ispočetka.

Trampovi visoki savetnici su predsednika pozvali da ne stavlja veto, pozivajući se na slabe šanse da se spreči usvajanje zakona. Mnogi od Tramovih najlojalnijih saradnika među republikancima, među kojima je predsedavajući senatskog odbora za oružane snage Džim Inhof, rekli su da će glasati da se obori veto.

Svrha ovog zakona je jednostavna”, rekao je Inhof, nakon što je mera usvojena u Senatu. “On čini našu zemlju bezbednijom i podržava naše vojnike koji je brane.”

Savetnici kažu da Tramp može da postigne veoma malo, i da bi veto mogao da nanese štetu njegovoj stranci u borbi da zadrži dva mesta u Senatu u drugom krugu izbora u Džordžiji 5. januara.

Senat je podržao zakon sa 84 glasa za i 12 protiv, a glasovi protiv su potekli od nekih od najkonzervativnijih republikanaca i najliberalnijih demokrata. U Predstavničkom domu, NDAA je usvojen sa 335 glasova za i 78 protiv, a neki od glasova “ne” su bili glasovi liberalnih demokrata za koje je manje verovatno da će podržati Trampov veto.

Zakon o vojnoj potrošnji definiše sve aspekte – od broja kupljenih vojnih brodova, preko plata vojnika do odgovora na geopolitičke pretnje. Mera na koju je Tramp stavio veto je kompromis kojim se kombinuju odvojeni predlozi zakona već usvojeni u Predstavničkom domu i Senatu.

Članovi Kongresa se ponose time što je predlog zakona o finansiranju odbrane bio usvojen svake godine od 1961. i ističu da to pokazuje njihovu privrženost američkoj vojsci.

Ukoliko Trampov veto ostane na snazi, biće odložena isplata povišice od 3% vojnicima na aktivnoj dužnosti.

XS
SM
MD
LG