Linkovi

Predstavnički dom izglasao poništavanje veta na Zakon o odbrani i veću pomoć zbog koronavirusa


Sedište američkog Kongresa koji čine Predstavnilčki dom i Senat (Foto: AP)
Sedište američkog Kongresa koji čine Predstavnilčki dom i Senat (Foto: AP)

Predstavnički dom, telo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate, izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći američki predsednik Donald Tramp uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa - vredan 740 milijardi dolara.

Sada je na redu da se o tome izjasni američki Senat u kome većinu čine republikanci - a glasanje o tome očekuje se tokom nedelje. Ukoliko to telo američkog Kongresa donese odluku saglasnu Predstavničkom domu - to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsednika Trampa.

Za poništavanje predsedničkog veta potrebna je dvotrećinska većina članova oba doma Kongresa.

Zakonom o finansiranju odbrambenih programa trebalo bi da budu regulisane povišice pripadnika američke vojske, ali i politika Sekretarijata za odbranu – Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja.

Donald Tramp je izneo niz kritika na račun tog zakona, tvrdeći bez pruženih obrazloženja, da ide u korist Kini. Zahtevao je elimnisanje odrednica kojima se omogućava preimenovanje vojnih baza koja nose imena vođa Konfederacije – dela teritorije SAD-a koji je pokušao da se otcepi tokom Građanskog rata 1861-1865.

Takođe je tražio dodavanje odredbi koje bi omogućavale lakše utuživanje kompanija - vlasnica društvenih mreža povodom sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Usvojen predlog o većoj novčanoj pomoći zbog koronavirusa

Prethodno je Predstavnički dom podržao veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa.

Prema tom predlogu za koji se zalagao aktuelni predsednik Donald Tramp, predviđena direktna novčana isplata pomoći iznosila bi 2.000 dolara po osobi. Podržalo ga je 275 članova Predstavničkog doma - dok ih je 134 bilo protiv. Predlogu se usprotivilo 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dva demokratska člana tog tela.

Nakon većinski demokratskog Predstavničkog doma o tom predlogu trebalo bi da se izjasni i republikanski Senat. Za usvajanje tog predloga potrebna je dvotrećinska većina oba doma Kongresa.

Stupa na snagu predsedničkim potpisom.

Glasanje o većem novčanom paketu pomoći održano je pošto je aktuelni predsednik Donald Tramp u nedelju postpisao zakon koji podrazumeva direktnu isplatu novčane pomoći u iznosu od 600 dolara – zakonskog rešenja koje je prethodno žestoko kritikovao.

Tramp je tražio da se suma poveća na 2.000 dolara – istovremeno kritikujući finansiranje više vladinih programa, poput pomoći stranim zemljama i naučnih istraživanja.

Podrška odlazećeg predsednika značajnijim izdvajanjima ocenjena je kao prekor članovima njegove Republikanske stranke - koji su se usprotivili nastojanjima demokrata da se pregovara o većim isplatama.

Kao predsednik poručio sam Kongresu da želim manje rasipanja i više novca koji bi bio isplaćen američkim građanima – u vidu 2.000 dolara odraslima i 600 dolara po detetu“, poručio je Tramp u objavi pošto je odlučio da potpiše zakon.

Njime je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima u pandemiji i 1,4 hiljadu milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Nakon što je Tramp odustao od pretnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao, obnovljena je pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i sprečeno zatvaranje vladinih službi u ponedeljak u ponoć.

Republikanci u Predstavničkom domu su uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći. Demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

XS
SM
MD
LG