Linkovi

Makedonija: Dogovor za 10 dana ili vanredni izbori


Makedonski premijer Zoran Zaev u obraćanju posle referenduma
Makedonski premijer Zoran Zaev u obraćanju posle referenduma

Dan posle referenduma u Makedoniji, na kojem je izlaznost bila nedovoljna, ali je većina izašlih glasala za usvajanje sporazuma o imenu sa Grčkom – makedonska vlada pokušava da nađe način da sprovede volju onih koji su glasali.

Na referendumu u Makedoniji glasalo je 36,9 odsto upisanih birača, a od tog broja je 91,4 odsto podržalo dogovor sa Grčkom. Uslov da neobavezujući referendum bude uspešan bio je da glasa 50 odsto birača plus jedan. ​

Protivnici referenduma tvrde da je bojkot jasno pokazao da građani ne podržavaju dogovor o imenu niti evroatlantske integracije. Ipak, EU, NATO i SAD su pozvale makedonsku vladu da nastavi sa procedurom usvajanja sporazuma o imenu, a na to je pozvala i Grčka.​

Makedonski zvaničnici najavljuju da će u narednih 7 do 10 dana u pregovorima, pokušati da obezbede dvotrećinsku većinu u parlamentu za usvajanje sporazuma o imenu sa Grčkom. Ako im to ne uspe, najavljuju vanredne izbore.

Cilj Makedonije nije da obaveze ispuni do pola, već da se borimo za ispunjenje obaveza do poslednjeg atoma snage i na taj način podržimo volju većine izašlih na referendum. Ako neke opozicione grupe u parlamentu ne budu imale dovoljno sluha za to, nemamo drugog izbora. Cilj nam je da osiguramo punu primenu sporazuma sa Grčkom pre izbora za Evropski parlament, dakle da ne gubimo vreme i da Makedonija ne propusti priliku”, rekla je makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

“Institucije imaju legitimitet da nastave sa implementacijom sporazuma jer su građani jasno poručili da žele članstvo u EU i NATO-u. To nam je potrebno da bismo osigurali stabilnost u narednih stotinu godina, investicije, poslove i bolji životni standard”, poručuje zamenik premijera Bujar Osmani.

Podrška referendumu stiže i od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

“Budući da većina građana u Makedoniji sporazum prihvata sa skepsom, eventualna prevaga onih koji bi ga prihvatili nije obavezujuća za opoziciju. Na potezu je sada makedonski parlament i nadamo se da će inicijativa premijera Zaeva za promenu ustava biti uspešna. Mi ćemo nastaviti pažljivo da pratimo situaciju i podržavamo incijativu Zaeva jer smatramo da se time čuva dogovor o imenu. Nepoverenje i nacionalizam koji postoje sa obe strane granice umanjuju šanse da dve zemlje prevaziđu razlike”, preneo je Dimitris Canakopulos, portpatol grčkog premijera.

Ako makedonski parlament ipak ratifikuje sporazum, to treba da učini i grčki – u kojem Aleksis Cipras takođe ima potencijalni problem sa obezbeđivanjem većine – jer je njegov koalicioni partner Panos Kamenos, lider desničarskih Nezavisnih Grka, najavio da će glasati protiv usvajanja sporazuma.

XS
SM
MD
LG