Linkovi

Tramp čestitao Severnoj Makedoniji članstvo u NATO-u


Zastave Severne Makedonije i NATO, Foto: video grab
Zastave Severne Makedonije i NATO, Foto: video grab

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je danas premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primeni dogovora iz Prespe uz ocenu da je to najveće dostugnuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

"Severna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbedjivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Tramp.

U pismu koje je prenela makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kakoje ocenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rešavanju spora oko imena, obezbedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za ceo region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansu kao Republika Severna Makedonija".

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

XS
SM
MD
LG