Linkovi

Rusija: Grčka učestvuje u "prljavim provokacijama" NATO-a


Arhiva - Demonstranti nose grčku zastavu tokom protesta protiv upotreba termina "Makedonija" u bilo kom obliku u rešavanju sporaz između Atine i Skoplja u vezi sa imenom te bivše jugoslovenske republike, u Atini, 4. februara 2018.

Rusija je pojačala kritike upućene Grčkoj zbog proterivanja dvoje svojih diplomata, optužujući vladu u Atini u sredu za učešće u "prljavim provokacijama" oko planova da Makedonija postane članica NATO-a.

Grčka je proterala diplomate stacionirane u Ambasadi Rusije u Atini prošle nedelje, usled optužbi da su pomagali finansiranje protesta protiv sporazuma o okončanju dugotrajnog spora Gečke sa Makedonijom o imenu te republike. Ukoliko bude ratifikovan, taj sporazum će omogućiti Makedoniji da uđe u NATO.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je u sredu da je Grčka, članica NATO-a od 1952, delala pod pritiskom svojih vojnih saveznika.

"U potpunosti smo svesni da je Grčka bila meta pritiska na najvišem nivou", rekla je Zaharova novinarima.

Ona je proterivanje dilomata nazvala "grubim i nepravednim" i rekla da to "neće ostati bez posledica", ali nije dalje elaborirala.

Otkako je naređeno Rusima da napuste Grčku 11. jula, zvaničnici Grčke insistirali su na tome da njihova zemlja želi da zadrži tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i da su spremni da ostave incient iza sebe.

Ali, komentari Zaharove izazvali su ljutit odgovor grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Konstantno nepoštovanje Grčke mora prestati. Niko nema niti je imao pravo da se meša u grčke unutrašne poslove", kaže Ministarstvo.

"Ruske vlasti vrlo su svesne onoga što njihovi ljudi rade", nastavlja se u saopštenju. "Dokazi na osnovu kojih je Grčka reagovala, blagovremeno su predstavljeni ruskim vlastima".

Uprkos svojoj podršci proširenju NATO-a, grčka levičarska vlada zagovarala je unapređenje odnosa između Rusije i Zapada.

Grčka se nije pridružila koordiniranoj akciji proterivanja službenika iz ambasada Rusije i iz konzulata u nekoliko zapadnih zemalja, nakon martovskog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Engleskoj.

Lideri NATO-a na samitu prošle nedelje formalno su pozvali Makedoniju da postane 30. članica severnoatlantske alijanse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG