Linkovi

Matis i Zaev: Referendum za budućnost Makedonije


Susret u Skoplju američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa i premijera Makedonije Zorana Zaeva, 17. septembra 2018.

Američki ministar odbrane Džejms Matis ponovio je tokom posete Skoplju u ponedeljak podršku Sjedinjenih Država dogovoru koji su postigle Grčka i Makedonija o imenu te država i poručio da je predstojeći referendum mogućnost za Makedoniju da ide napred.

Posle susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, Matis je rekao da prepoznaje složeni politički izbor koji predstoji za makedonski narod i podsetio na izjavu koju je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg dao nedavno u Skoplju da će priključenjem NATO Makedonija dobiti mesto u najuspešnijoj alijansi:

"Pridružite se savezu u kome zemlje, velike i male, zajednički rade na primeni principa nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i slobode od prisile. I dok drugi pokušavaju da umanje ove vrednosti, sejući razdor od Sirije do Ukrajine, podsećam na reči generalnog sekretara NATO: "Mi smo spremni da pozdravimo vašu zemlju kao tridesetčlanu članicu NATO-a kad bi ste izabrali taj put", istakao je Matis.

I dok je Matis je istakao da sa nestrpljenjem očekuje razgovor i diskusiju sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, koji je protivinik dogovora sa Grčkom, premijer Zoran Zaev je na konferenciji na medije ocenio da je poseta ameičkog ministra odbrane SAD snažan signal za ispravnost politike makedonske vlade u promovisanju dijaloga, tolerancije i regionale saradnje:

"Rekao sam Matisu da je naš interes da organizujemo uspešan referendum kao ključni trenutak za budućnost naše zemlje. U duhu napora da se takva budućnost ostvari, mi vodimo politiku o ujedinjenju političkih aktera po ovom pitanju. Pozivamo na jedinstvo radi ostvarivanja strateških ciljeva za građane naše zemlje, a to su članstvo u NATO i EU", naglasio je Zaev.

Inače, pre Matisa, Skoplje su posetili visoki evropski zvaničnici - od nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Austrije Sebastijana Kurca, do generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Referendum o imenu Makedonije, na kome bi trebalo da se potvrdi dogovor Skoplja i Atine, zakazan je za 30. septembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG