Linkovi

NATO zastava isped vlade Severne Makedonije, novo ime za sedam dana


Makedonski premijer Zoran Zaev posle svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Severna Makedonija uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi, izjavio je u utorak makedonski premijer Zoran Zaev tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, koja će u narednih sedam dana promeniti ime u Severna Makedonija.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta, pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu,” rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makdonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja postalje 30. punopravna članica NATO sa pravom glasa".

"Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom,” rekao je Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja uklonjen je natpis "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za promenu imena države što je obaveza iz dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Slanjem diplomatske note kojom Atina izveštava Skoplje da su u grčkom parlamentu ratifikovani Sporazum iz Prespe i Protokol o učlanjenju u NATO, stupaju na snagu konačni sporazum i ustavni amandmani, te se očekuje da počne i primena novog imena „Republika Severna Makedonija“.

U Službenom glasniku u Skoplju će biti objavljen datum kada stupaju na snagu ustavni amandmani i ustavni zakon.

Obe države treba da posalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim ga informišu o datumu kada stupa na snagu sporazum, čime se okončava višedecenijski bilateralni sport.

O promeni imena će biti informisan i Sekretarijat UN, zemlje-članice, zemlje-posmatrači UN, kao i sve druge međunarodne organizacije.

Sa makedonske strane već je formirana Interresorska komisija koja će pripremiti Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnost, kako bi se u roku od sedam dana promenile table na državnim institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima i postavile nove sa novim imenom države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG