Linkovi

Pilula za abortus mogla bi da bude zabranjena u SAD


Kutije sa pilulama za abortus na polici u Ženskom centru Zapadne Alabame u Tuskalosi, u Alabami, 16. mart, 2022. (Foto: AP/Allen G. Breed)
Kutije sa pilulama za abortus na polici u Ženskom centru Zapadne Alabame u Tuskalosi, u Alabami, 16. mart, 2022. (Foto: AP/Allen G. Breed)

Očekuje se da će federalni sudija uskoro odlučiti o sudbini pilule koja izaziva abortusa. Pilula o kojoj se radi, mifepriston, na tržištu je već 20 godina, ali protivnici prava na abortus kažu da nije bezbedna.

Žena koju ćemo zvati Sara, živi u Teksasu. Kaže da ima stabilan posao, karijeru i dve diplome.

Pošto su hirurški abortusi ilegalni u Teksasu, Sara je kontaktirala prijateljicu da bi dobila potrebne pilule I obavila medicinski abortus.

“To je bila kombinacija mifepristona i misoprostola, koji je 98 odsto efikasan", kaže Sara.

Međutim, o budućoj upotrebi jedne od tih pilula odlučivaće konzervativni federalni sudija u Teksasu kojeg je imenovao bivši predsednik Donald Tramp.

Moguća zabrana pilule za abortus u SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Ispred sudnice, okupili su se predstavnici obe strane. Lekari i medicinske grupe iz Saveza za hipokratsku medicinu, koji se protivi abortusu, podneli su tužbu sa zahtevom da se mifepriston ukloni sa tržišta. Oni tvrde da je pilula prvobitno odobrena bez dokaza da je bezbedna.

Ingrid Skop, lekarka kaže da izgleda da je proces politizovan od samog početka. "Kada je pilula odobrena 2000. godine, Federalna agencija za hranu I lekove prekršila je nekoliko sopstvenih pravila."

Prošle godine, Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je 50 godina staru odluku u slučaju Ro protiv Vejda koja je garantovala žensko pravo na abortus. Administracija predsednika Bajdena odgovorila je pružanjem većeg pristupa nehirurškim abortusima, tako što je apotekama dozvoljeno da prodaju više mifepristona i misoprostola.

Pre odluke Vrhovnog suda, Institut Gatmaher, grupa koja podržava prava na abortus, ustanovila je da se više od polovine svih abortusa obavlja pilulama, a ne hirurški.

Kada se uzmu zajedno, lekovi koje je Sara koristila su skoro 100 odsto efikasni za okončanje trudnoće do 10 nedelja. Međutim, neki protivnici abortusa tvrde da lekari ponekad moraju da spasavaju život ženama ugroženim zbog uzimanja tih pilula.

Kristan Hokins, iz organizacije Studenti za život Amerike tvrdi da pristalice zabrane abortusa znaju da "postoje značajni, realni rizici povezani sa hemijskim tabletama za abortus."

Bez obzira šta sudija odluči u ovom slučaju, druga pilula misoprostol, i dalje bi bila legalna. Međutim, stručnjaci kažu da je manje efikasna kada se uzima sama.

Aktivistkinja Džanda Rejker oseća se veoma obeshrabreno. "Kao da smo se vratili u prošlost. Žene Amerike moraju da protestuju. Mladi birači moraju da izađu i promene stvari.”

Džuli Sims, stanovnica Teksasa ističe da je bilo veoma zanimljivo čuti obe strane. "Zapravo sam se osećala kao da smo čuli tri strane, jer smo čuli i farmaceutski ugao.”

Bez obzira šta sudija odluči, slučaj neće uskoro biti završen. Da bi zabrana leka koji je odobrila federalna agencija bila primenjena, potrebno je više godina. Stručnjaci kažu da bi obe strane mogle da se žale, jedna zbog delimične zabrane, a druga zbog pridržavanja postojećeg zakona, pa bi o celom slučaju na kraju mogao da odlučuje Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG