Linkovi

Protivnici abortusa ponovo marširaju u Vašingtonu


Protivnici abortusa na tradicionalnom "Maršu za život" u Vašingtonu 20. januara 2023.
Protivnici abortusa na tradicionalnom "Maršu za život" u Vašingtonu 20. januara 2023.

Pedeset godina nakon donošenja presude "Rou protiv Vejda", učesnici "Marša za život" proslavili su ukidanje presude da je pravo na abortus zaštićeno američkim Ustavom. Predsednik Džo Bajden obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ženama vrati to pravo.

Prvi "Marš za život" od kad je Vrhovni sud ukinuo odluku u slučaju "Rou protiv Vejda" održan je sa novim fokusom. Umesto da pažnju usmere na Vrhovni sud, učesnici planiraju da se koncentrišu na zgradu preko puta suda - američki Kapitol.

Lideri pokreta kažu da nameravaju da upozore Konres da ne pokušava da ograniči brojne zakone protiv abortusa koji su protekle godine uvedeni u više od deset saveznih država.

“Vratili smo donošenje politike o abortusu u nadležnost naroda - vratili smo je vama!", poručila je državna tužiteljka Misisipija Lin Fič, čiji je pravni tim vodio slučaj kojim je oborena odluka u slučaju "Rou protiv Vejda", u obraćanju učesnicima marša.

“Ova godina će biti sumorni podsetnik na milione života izgubljenih zbog abrotusa u proteklih 50 godina, ali takođe i proslava toga koliko smo daleko stigli, i gde mi kao pokret treba da koncentrišemo svoje napore dok ulazimo u novu eru u nastojanjima da zaštitimo život", saopštila je Džin Mansini, predsednica Fonda Marša za život.

Neki lideri pokreta se takođe nadaju da će postaviti temelje u Kongresu za potencijalne federalne restrikcije abortusa. Mardžori Danenfelser, predsednica grupe "Amerika za život", kaže da predviđa uvođenje "federalnog minimalnog standarda" - kao što je granica od 13 nedelja trudnoće posle koje abortus ne bi bio dozvoljen ni u jednoj američkoj državi. Taj scenario i dalje ostavlja mogućnost da pojedinačne države uvedu sopstvene, još strožije mere, uključujući i potpunu zabranu.

Međutim, i sami aktivisti su svesni da taj predlog ima male šanse za usvajanje, jer bi čak i da bude usvojen u Predstavničkom domu, u kome republikanci imaju većinu, verovatno ne bi prošao u Senatu koji je pod kontrolom demokrata.

Pošto više ne postoji federalna zaštita abortusa koju je donela presuda Rou protiv Vejda, pravila koja se odnose na vršenja abortusa su sada veoma drugačija od države do države. Od juna, skoro potpuna zabrana je primenjena u Alabami, Arkanzasu, Ajdahu, Kentakiju, Luizijani, Misisipiju, Mizuriju, Oklahomi, Južnoj Dakoti, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji. Sudski procesi povodom nekih od tih zabrana su u toku.

ARHIVA: Pristalice i protivnici abortusa u Vašingtonu, posle odluke o ukidanju presude Rou protiv Vejda kojom je legalizovan abortus u SAD.
ARHIVA: Pristalice i protivnici abortusa u Vašingtonu, posle odluke o ukidanju presude Rou protiv Vejda kojom je legalizovan abortus u SAD.

Abortusi su i dalje nedostupni u Viskonsinu, zbog pravnih neizvesnosti sa kojima se suočavaju klinike za abortuse, i Severnoj Dakoti, čija se jedina postojeća klinika preselila u Minesotu.

Zabrane abortusa uvedene u Ohaju, Indijani i Vajomingu su blokirane na državnim sudovima, a u Južnoj Karolini, državni Vrhovni sud je 5. januara ukinuo zabranu obavljanja abortusa posle šest nedelja, navodeći da presuda krši pravo na privatnost garantovano državnim ustavom.

Neke druge države su naišle na neočekivani otpor javnosti. Glasači u Kanzasu i Kentakiju odbacili su ustavne amandmane kojima bi se proglasilo da nema prava na abortus. Glasači iz Mičigena usvojili su amandman kojim se pravo na abortus unosi u državni ustav.

XS
SM
MD
LG