Linkovi

"Rodna ravnopravnost je 300 godina daleko"


Protest protiv rodne neravnopravnosti u Japanu, 2021. godine
Protest protiv rodne neravnopravnosti u Japanu, 2021. godine

NJUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je u ponedeljak da se sadašnjim tempom predviđa da će rodna ravnopravnost biti postignuta za 300 godina.

„Napredak u proteklim decenijama nestaje pred našim očima“, rekao je Gutereš na početku konferencije Komisije za status žena (CSW) u ponedeljak.

Očekuje se da će konferencija tokom dve nedelje privući više od 4.000 ministara, diplomata i članova civilnog društva, kako bi razgovarali o tome kako poboljšati živote žena širom sveta. Ove godine fokus je na digitalnoj industriji.

Gutereš je na otvaranju rekao da Komisija za status žena dobija još veći značaj u vreme kada se prava žena „širom sveta zloupotrebljavaju, krše i prete da budu ukinuta".

Tri milijarde ljudi još uvek nije povezano sa internetom, od kojih su većina žene i devojke u zemljama u razvoju. U najnerazvijenijim zemljama, samo 19% žena je onlajn", kaže Gutereš.

UN saopštavaju da je broj muškaraca duplo veći od žena u tehnološkoj industriji. Oko 28% diplomiranih inženjera i 22% radnica u oblasti veštačke inteligencije su žene, a postoji i velika razlika u platama u oko 21 odsto slučajeva.

Sima Bahus, direktorka programa za žene UN, upozorila je da takve podele ograničavaju ženama pristup važnim informacijama i utiču na to da li će žena uspeti da završi ciklus obrazovanja, da poseduje račun u banci, donosi informisane odluke o svom telu, dobije posao i drugo. Ona kaže i da ove nejednakosti stvaraju novi vid digitalnog siromaštva.

„Nećemo postići rodnu ravnopravnost bez zatvaranja digitalnog jaza“, rekla je ona.

Sa druge strane, podaci UN pokazuju da žene i devojke doživljavaju više uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja na internetu.

"Žene izbrisane u Avganistanu"

U centru pažnje konferencije biće i situacija u kojoj se nalazi žene u Avganistanu, gde su im talibani oduzeli mnoga prava otkako su došli na vlast u avgustu 2021.

Generalni sekretar UN kaže da su žene "izbrisane" iz javnog života u toj zemlji, ali da "imaju osnovna ljudska prava i da nikada neće odustati od borbe za njih".

Nekoliko avganistanskih aktivistkinja učestvovalo je na konferenciji i uputilo poziv međunarodnoj zajednici da pojača pritisak kako bi pomogla da se poništi više od 30 talibanskih naredbi o ženama, koje im, između ostalog, zabranjuju da pohađaju škole, rade van kuće, kreću se bez muške pratnje.

„Dolazak terorističke grupe na vlast u Avganistanu doveo je do potpunog kraha reda i zakona", rekla je Fariha Izer, aktivistkinja i istraživačica koja je evakuisana iz Avganistana nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

„Stanje apsolutnog haosa dovelo je do anarhije i potpunog bezakonja, žene su ranjive i nemaju kome da se obrate za pravdu".

Izer je rekla da je situacija "više nego strašna" i zaplakala dok je govorila o tome da žene u Avganistanu oduzimaju sebi život i da su žrtve rodno zasnovanog nasilja.

„Tako je teško govoriti o današnjoj stvarnosti u Avganistanu“, rekla je ona uz aplauz podrške i ovacije.

XS
SM
MD
LG