Linkovi

Pilule za abortus moći će da se kupe u apotekama u SAD


Piula za abortus misoprastol
Piula za abortus misoprastol

VAŠINGTON - Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvoliće apotekama da prodaju pilule za abortus, saopštila je agencija.

Regulatorna promena će potencijalno proširiti pristup abortusu, u trenutku kada Bajdenova administracija pokušava da zaštiti pravo na prekid trudnoće, koje je ukinuo Vrhovni sud u junu 2022.

Apoteke mogu da počnu da se prijavljuju za odobrenje za distribuciju pilule za abortus i moći će da je izdaju direktno pacijentima na recept.

FDA je promene nagovestila u decembru 2021, kada je najavila da bi mogla da olakša pristup piluli tako što će moći da se šalje poštom.

Mifeprek je verzija brenda mifepristona koji, u kombinaciji sa drugim lekom zvanim misoprostol, izaziva abortus do 10. nedelje trudnoće.

Oni koji se zalažu za pravo na abortus tvrde da se pilula pokazala efikasnom i bezbednom. U nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Meksiko, žene ih mogu kupiti bez recepta.

„Današnje vesti su korak u pravom smeru za zdravstvenu pravdu“, rekla je predsednica organizacije Plend Perenthud Aleksis Mekgil Džonson.

Regulatorna promena, međutim, neće omogućiti jednak pristup piluli za sve, navodi se u saopštenju GenBioPro koji proizvodi generičku verziju mifepristona.

Zabrane abortusa u više od 10 država uključuju i zabranu prekida trudnoće lekovima. Žene u tim državama potencijalno bi morale da putuju u druge države da bi kupile pilule.

Pristalice prava na abortus na protestu u Džordžiji, oktobar 2022.
Pristalice prava na abortus na protestu u Džordžiji, oktobar 2022.

Predsednica grupe protiv abortusa Prolajf Amerika, Mardžori Danenfelser, rekla je da najnoviji potez FDA ugrožava bezbednost žena i živote nerođene dece.

„Državni predstavnici i Kongres moraju da stoje kao bedem protiv ekstremizma Bajdenove administracije koji podržava abortus“, navela je u saopštenju.

Podaci FDA međutim govore o malom broju smrtnih slučajeva povezanih sa mifepristonom. Do juna 2021. godine, registrovano je 26 smrtnih slučajeva povezanih sa pilulom koju je uzelo 4,9 miliona žena, otkako je odobrena 2000.

Apoteke će morati da odluče da li da ponude pilulu, s obzirom na političku kontroverzu oko abortusa. Portparoli lanaca apoteka CVS i Volgrins rekli su da trenutno razmatraju opciju da li da ponude pilulu u skladu sa novim preporukama FDA.

XS
SM
MD
LG