Linkovi

Abortus i dalje važno pitanje u završnici kampanje na izborima za Kongres


Arhiva: Aktivisti za i protiv abortusa ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu.
Arhiva: Aktivisti za i protiv abortusa ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Abortus je jedna od odlučujućih tema za američke birače kako se bliže izbori za Kongres 8. novembra, a dve glavne stranke ističu svoje suprotstavljene stavove. U utorak je predsednik Džo Bajden rekao da će, ukoliko njegova Demokratska partija osvoji većinu u Kongresu, federalnim zakonom zaštititi pravo na abortus.

U jednoj stvari, svi američki političari se slažu. U naredne tri nedelje, Amerikanci se suočavaju sa velikom odlukom.

“Samo 22 dana nas dele od najvažnijih izbora u našoj istoriji, po mom mišljenju, barem u našoj novijoj istoriji – na kojima je kristalno jasno šta je izbor i koliko je visok ulog - posebno kada je reč o pravu na abortus."

Prema najnovijim anketama, pristup abortusu je visoko na listi pitanja koja motivišu glasače koji će izaći na biralištima početkom novembra da popune 470 mesta u Predstavničkom domu i Senatu. Bajdenove demokrate se u velikoj meri protive presudi Vrhovnog suda SAD u junu, kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus i odluka o tom pitanju prepuštena saveznim državama.

Bajden je u utorak rekao da će, ako demokrate osvoje većinu, podržati zakonodavnu meru kojom bi federalnim zakonom bilo garantovano pravo na abortus. Republikanci generalno žele ograničen pristup ili nikakav pristup abortusu.

“Radićemo koliko možemo da zaštitimo što više života. Ali iskreno, čak i ako država dozvoli abortus, volela bih da verujem da će u bliskoj budućnosti abortus biti nezamisliv i da žene neće ići na abortus čak i ako budu mogle", smatra Kerol Tobajas, predsednica Nacionalnog komiteta za pravo na život.

To pitanje je takođe dominiralo nekim ključnim predizbornim kampanjama, kao što je tesna trka za Senat u saveznoj državi Džordžiji.

“Ja sam hrišćanin. Verujem u život. I kažem ljudima ovo: Džordžija je država koja poštuje život. I ja ću biti senator koji štiti život”, poručuje republikanski kandidat za Heršel Voker.

On osporava tvrdnje da je zahtevao da njegova bivša devojka izvrši abortus i platio tu proceduru 2009. godine.

Heršel Voker, republikanski kandidat za senatora iz Džordžije.
Heršel Voker, republikanski kandidat za senatora iz Džordžije.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da oko dve trećine Amerikanaca podržava pristup abortusu, ali anketari nisu sigurni da će to uticati na izbore.

“To je pitanje od milion dolara. Dakle, ono što znamo je da je tokom leta pristup abortusu postao veoma vruća tema za demokrate. Imamo oko polovinu demokratskih birača koji su rekli da su bili motivisani da glasaju zbog odluke Vrhovnog suda u slučaju Dobs. A, veći deo njih je rekao da je to njihovo pitanje broj jedan i ono o čemu žele da čuju kandidate da govore, pa se čini da to motiviše demokratske birače,” ocenjuje Ešli Kirzinger iz Fondacije Kajzer Permanente.

Tokom kampanje u Kaliforniji ove nedelje, potpredsednica Kamala Haris rekla je da to pitanje ima odjek daleko izvan granica Sjedinjenih Država.

“Pomislite na autokratske vlade širom sveta koje mogu da se okrenu svojim građanima i kažu: "Želite da vam Amerika bude primer šta treba da radimo u domenu ljudskih prava? Pogledajte šta su upravo uradili." Dakle, ono što se ovde dogodilo će bez sumnje uticati na žene širom sveta.”

Rano glasanje počelo je širom zemlje, a predstavnici koje Amerikanci izaberu početkom novembra imaće moć da utiču na politiku u pogledu abortusa u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG