Linkovi

Zašto je Tramp otpustio Boltona?


Predsednik SAD Donald Tramp i njegov dosadašnji savetnik za naciopnalnu bezbednost Džon Bolton tokom jednog od brifinga (Foto: Reuters/Carlos Barria)

Predsednik SAD Donald Tramp otpustio je svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, navodeći da se snažno protivio mnogim Boltonovim političkim sugestijama.

Sada već bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton trebalo je da bude na brifingu u utorak ujutro na kojem se razgovaralo o sankcijama za borbu protiv terorizma, zajedno sa sekretarom za finansije Stivom Mnučinom i državnim sekretarom Majkom Pompeom.

“Današnja uredba predsednika Trampa dodatni je podsticaj jačanju antiterorističkih napora Amerike”, rekao je Pompeo novinarima.

Međutim, Boltona je otpustio predsednik Tramp, manje od dva sata ranije, preko Tvitera. Bolton je odgovorio, ističući da je podneo ostavku pre nego što je otpušten.

Njegovo iznenadno povlačenje dogodilo se pošto su otkazani mirovni pregovori sa Talibanima u Kemp Dejvidu. Tokom tih razgovora trebalo je da se razmotri povlačenje američkih snaga iz Avganistana. Bolton se navodno snažno protivio takvom sporazumu.

“Izgleda da su neki od problema završili sa određenim neslaganjima, koja su se događala sa Džonom Boltonom već duže vreme, pošto je Tramp odlučio da ne razgovara sa Talibanima”, objašnjava Tod Belt, profesor na Univerzitetu Džordž Vašington.

Takođe to se događa u vreme kada predsednik nastoji da sprovede diplomatske inicijative sa više protivnika, uključujući Severnu Koreju i Iran.

Aleks Vatanka iz Instituta za Bliski istok kaže:

“Džon Bolton se već duže vreme zalagao za promenu režima, što je najveći problem očigledno za islamsku republiku. Njegovim odlaskom i pitanje promene režima verovatno je skinuto sa dnevnog reda, što otvara prostor za potencijalni dijalog između Teherana i Vašingtona”.

Smatralo se da je Džon Bolton takozvani “jastreb” i snažni pristalica američke vojne moći. On se često sukobljavao sa Trampom, koji uprkos svojoj agresivnoj retorici, zazire od vojnog angažovanja.

Smena Boltona usledila je nakon trenda brojnih promena u predsednikovom timu za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

“Našim saveznicima se ne dopada takva vrsta neizvesnosti kao ni preokreti u administraciji. Oni žele da administracija govori jednim glasom i da govori dosledno, a oni to jednostavno ne dobijaju od ove predsedničke administracije”, smatra Tod Belt sa Univerziteta Džordž Vašington.

Državni sekretar Majk Pompeo insistirao je da odlazak Boltona neće uticati na kontinuitet.

“Ne mislim da bi bilo koji lider širom sveta trebalo da posumnja da će se zbog odlaska bilo koga od nas, spoljna politika predsednika Trampa faktički promeniti”.

Džon Bolton je treći savetnik za nacionalnu bezbednost kojeg je Tramp otpustio za manje od tri godine. Imenovanje njegove zamene zakazano je za sledeću nedelju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG