Linkovi

Bolton: SAD šalju bombardere na Bliski istok kao upozorenje Iranu


Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovara sa novinarima ispred Bele kuće (arhivski snimak)
Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovara sa novinarima ispred Bele kuće (arhivski snimak)

Sjedinjene Države šalju grupu nosača aviona i bombardere na Bliski istok, kako bi uputile jasnu poruku Iranu da će na bilo koji napad na američke interese ili saveznike "odgovoriti neumoljivom silom", izjavio je u nedelju američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Dok raste tenzija između SAD i Irana, Bolton je izjavio da je odluka doneta "posle nekoliko uznemiravajućih i sve težih indikacija i upozorenja."

"SAD ne žele rat sa iranskim režimom ali su u potpunosti spremne da odgovore na bilo kakav napad, bilo korpusa Islamske revolucionarne garde ili redovnih iranskih vojnih snaga", saopštio je Bolton.

Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" (arhivski snimak)
Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" (arhivski snimak)

Ovo je najnoviji u nizu poteza koje je Trampova administracija načinila protiv Irana poslednjih nedelja.

Vašington je saopštio da nekoliko zemalja, koje su do sada bile izuzete iz američkih sankcija, više neće biti dozvoljeno da kupuju iransku naftu, u nastojanju da se iranski izvoz nafte svede na nulu. Američka vlada je takođe stavila na "crnu listu" iransku elitnu Revolucionarnu gardu.

Pokušaji Trampove administracije da dovedu Teheran u političku i ekonomsku izolaciju počeli su prošle godine, unilateralnim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma koji su prethodna administracija i druge svetske sile postigle sa Iranom 2015.

Bolton, koji je u Beloj kući glavni zagovornik oštrije politike prema Iranu, nije naveo više detalja o slanju nosača aviona "Abraham Linkoln" i bombardera na Bliski istok. .

Jedan anonimni američki zvaničnik izjavio je da su vojne snage upućene u region "radi odvraćanja potencijalnih priprema iranske vojske i njenih saradnika, koje nagoveštavaju mogući napad na američke snage u regionu." Taj zvaničnik kaže da SAD ne očekuju napad u neposrednoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG