Linkovi

Bolton odlaže posetu Srbiji?


Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton odlaže posetu Beogradu i Prištini zato što je Kosovo bez vlade, saznaje nezvanično Glas Amerike iz diplomatskih izvora u Vašingtonu.

Kako saznajemo, Bolton je planirao da poseti region krajem avgusta ili početom septembra, jer će tada biti sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u poseti Parizu na sastanku G7 i Varšavi na obeležavanju 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Međutim, zbog situacije u Prištini, poseta je za sada odložena, ali naši izvori tvrde da se i dalje planira.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije želeo da komentariše saznanja Glasa Amerike.

Savet ranije nije želeo da komentariše ni medijske navode o mogućoj poseti Boltona Beogradu i Prištini.

List "Blic" objavio je da bi savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost mogao do kraja avgusta, početka septembra da poseti region, tačnije Beograd i Prištinu, kao i da će "SAD krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke".

"Blic" prenosi navode anonimnih diplomatskih izvora da bi Bolton mogao da dođe u region samo ukoliko budu ukinute takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, te da je njegova poseta malo verovatna ako se to ne desi jer "ne želi da bude neuspešan".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton se nedavno u Vašingtonu sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i nakon tog susreta na Tviteru objavio da se sa Dačićem saglasio da "dijalog sa Kosovom mora da krene napred jer nijedna strana nema koristi od statusa kvo, i da je sada trenutak da obe strane nešto urade".

​Minsitar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nakon tog susreta za Glas Amerike da "američka administracija shvata da problem nije u Beogradu već u prištinskoj vlasti" i nagovestio da bi krajem avgusta "mogli da uslede neki novi sastanci sa prištinskim vlastima".​

Džon Bolton je u nekoliko navrata pozvao Srbiju i Kosovo da postignu dogovor, a takođe je jedan od prvih američkih zvaničnika koji je javno rekao da "SAD ne isključuju teritorijalne korekcije" u rešavanju problema Srbije i Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG